Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila na summitu Krymské platformy

23.08.2021

Ukrajina, Kyjev


Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

Vážený pane prezidente Zelenskyj, excelence, vážené dámy a pánové,

pan prezident Zelenskyj tady dnes v úvodu mluvil o roce 1944, o genocidě krymských Tatarů, kterou nařídil Stalin. Říkám, že chci vyslat, že už nic takového se nebude opakovat. Nenastane situace, kdy budou lidé vyháněni ze své rodné země. Dnes si tady zmiňujeme, že tomu tak není.

Já bych v této souvislosti připomenul ještě jednu historickou událost, která se týká mé země Československa, nyní České republiky.

Psal se rok 1938. A byl začátek října. Češi byli vyháněni ze své země. Byli vyháněni ze své země, protože došlo k události, která je nazývaná Mnichovská dohoda. Když se ptáme, proč k té události došlo, tak zjišťujeme, že to bylo určitě tím, že Hitler měl velké ambice. Ale to také bylo tím, že nás zradili spojenci. Že v nějakém okamžiku nepodpořili Českou republiku v její nezávislosti, suverenitě a nedotknutelnosti jejího území. Já to tady říkám ze dvou důvodu.

Ten první je pane prezidente, že se můžete spolehnout, že Česká republika díky své historické zkušenosti, bude stát po boku Ukrajiny a bude hájit nezávislost, celistvost a suverenitu Ukrajiny, protože víme co to pro nás znamená a víme jakou cenu má svoboda.

Druhá věc. Proč to tady říkám, je, že my někdy u nás o Mnichovské dohodě hovoříme, že se to stala tak, že to bylo "o nás bez nás". A my jsme tady pro to, pane prezidente, aby to bylo "pro Vás – pro Ukrajinu – s námi".

Děkuju.

Zdroj: YouTube Yevhen Perebyinis

Přílohy