Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila v ukrajinském parlamentu

23.08.2021

Ukrajina, Kyjev


Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno!

........ Dnes jsem měl a mám tu čest se účastnit u Vás na Ukrajině, u Vás v Kyjevě, významné události. Inaugurace Krymské platformy, inaugurace síly, která by měla pomoci Ukrajině vrátit suverenitu, vrátit územní celistvost a integritu. Váš pan prezident, pan prezident Zelenskyj ve svém úvodním projevu řekl, že jste v roce 1944 prožili genocidu, tragédii. Ze svého rodného území byli deportování krymští Tataři. Zároveň vyslovil přání, aby se to již nikdy neopakovalo a říkal, že si myslel, že tomu tak bude. Bohužel je to jinak. Dnes opět z Vašeho území, z poloostrova Krym, jsou vyháněni občané, kteří tam vyrůstali, kteří tam žijí, kteří jsou Ukrajinci.

Když jsem slyšel mluvit Vašeho pana prezidenta, tak jsem si vzpomněl na událost, která se udála u nás, v Československu, v roce 1938. Na začátku října 1938 byli naši občané, tehdy to byli občané Československa, vyháněni ze svého rodného území, kde žili, protože už to nebylo naše území. Bylo anektováno hitlerovským Německem a bylo anektováno ze dvou důvodů.

Prvním důvodem bylo, že Hitler měl snahy ovládnout Evropu a následně celý svět. Měl obrovské ambice. Byl to diktátor a uzurpátor.

Druhým důvodem a proto to tady dnes hlavně říkám bylo, že přestože tehdejší Československo mělo smlouvy se svými spojenci, tak spojenci nakonec Československo zradili. Nestáli při něm a došlo k historické události, které se říká Mnichovská dohoda. V rámci Mnichovské dohody Sudety připadly k Německu. Protože nás opustili spojenci, že nakonec zradili své sliby, že nepodpořili tehdejší Československo.

Následně přišla válka. Zemřeli desítky milionů lidí. Po válce díky spojencům, a to je potřeba tady říci, nám byla území navrácena. Díky za to. Proč to tady říkám. Říkám to tady ze dvou důvodů.

Tím prvním je, že se můžete spolehnout, že současná Česká republika, Češi, ví velmi dobře v jaké jste situaci a ví velmi dobře, jak je to těžké, když velmoc se snaží anektovat nějaké území a naruší Vaší suverenitu, územní celistvost a integritu. Ubezpečuji Vás, že Česko, Česká republika, Češi, stojí při Vás, protože nemáme jinou možnost než se podporovat, než společně hájit svoji svobodu, nezávislost, integritu, svobodu lidí a demokracii.

Druhý důvod je pro tuto chvíli důležitější. Po Mnichovské dohodě se o ní hodně psalo. Jedna věta, která Mnichovskou dohodu v očích Čechů charakterizuje a která způsobila, že ta jizva našich českých duší je pořád hodně hluboká říká, že Mnichovská dohoda byla "o nás bez nás". Moc si přeji, jsem rád, že vznikla Krymská platforma, aby tomu v případě Ukrajiny bylo jinak. Aby to bylo "o Vás - o Ukrajině - s námi", protože jedině tak budeme svobodní, jedině tak dojde k tomu, že se probudí lvi a jak říkal Váš pan Mustafa potom šakalové přestanou řvát. Děkuji. Držte se.

 

Zdroj: YouTube Yevhen Perebyinis

 

Přílohy