Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila v Nejvyšší radě Ukrajiny

14.04.2022

Ukrajina, Kyjev


Vážený pane předsedo, vážení členové Nejvyšší rady Ukrajiny, vážení polští přátelé Ukrajiny, vážení hosté, dámy a pánové.
//Шановний пане головo, шановні депутати Верховної Ради України, шановні польські друзі України, дами та понове.

V srpnu loňského roku jsem se u Vás v Kyjevě zúčastnil inaugurace Krymské platformy, která podpořila celistvost a integritu Ukrajiny a navrácení protiprávně anektovaného Krymu.

Měl jsem tenkrát také možnost vystoupit zde před Vámi poslanci Verchovnoj Rady Ukrajiny. Ve svém vystoupení jsem tehdy zmínil rok 1938 a Mnichovskou dohodu jako smutnou paralelu mezi českou a ukrajinskou historií – jako smutnou paralelu mezi českými Sudety a ukrajinským Krymem.

Přiznávám, že jsem nečekal, že již za osm měsíců od tohoto svého vystoupení budu v ukrajinském parlamentu stát před Vámi znovu a říkat, že osudy Putinovými vojáky vyvražděných měst Buči, Irpině nebo Borodjanky jsou svým osudem velmi podobné osudu Hitlerovými vojáky vyvražděných českých obcí Lidice a Ležáky.

Putinovo Rusko, ve svém bezohledném velmocenském snění, rozpoutalo barbarskou a brutální válku. Zločiny, které Rusko na Vašem lidu páchá, nesmíme zapomenout a ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být potrestáni, a to v čele s Putinem a Lukašenkem. Utrpení, které Vaše země prožívá, je obrovské.

Avšak obrovské a obdivuhodné je také hrdinství ukrajinského lidu a ukrajinských vojáků.

Už jsem zmínil Mnichovskou dohodu, která nás - tehdejší Československo - bez naší účasti vydala napospas Hitlerovi. Nesmíme ani na minutu, ani na vteřinu připustit, aby se Ukrajina, abyste se Vy, Ukrajinci, dostali do naší „mnichovské“ situace. Ústupky diktátorům nikdy nefungovaly a nikdy fungovat nebudou. My Češi to víme velmi dobře.

Naše pozornost a čas jsou pouze jednou z věcí, které Vám můžeme nabídnout. Jsem velmi rád, že mezi prvními si to uvědomil i český premiér Petr Fiala, který se spolu s polským a slovinským premiérem vydal do Kyjeva již v polovině března.

Společně s polským maršálkem Tomaszem Grodzkim a polskými senátory jsme přijeli jako nejvyšší představitelé horní komory našeho Parlamentu - českého Senátu. Velmi si vážím toho, že společně se mnou Vás přijeli podpořit také první místopředseda českého Senátu Jiří Růžička a předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer.

Vy ale potřebujete – a my to po dnešní prohlídce Vašich zpustošených měst víme ještě lépe – mnohem víc, než jsou návštěvy politiků, a my si to uvědomujeme. V akutní fázi války Vám můžeme a musíme poskytnout zbraně i humanitární pomoc. Je to nejen naše gesto podpory, ale i naše vyjádření víry, že tuto válku, kterou jste si nevybrali a nevyprovokovali a kterou přesto musíte vést, vyhrajete.

Mezitím jsme my Češi otevřeli svá srdce i své dveře Vašim krajanům, zejména matkám s dětmi, kteří museli dočasně opustit své domovy. Vězte, že se o ně snažíme dobře postarat a uděláme vše pro to, aby mohli vést plnohodnotný a důstojný život. Sem patří také vzdělání pro Vaše děti, které se Putin snaží připravit o budoucnost, i zaměstnání pro jejich rodiče. Jsem vděčný našim českým občanům, kteří ukrajinskému lidu nezištně pomáhají. Jsem hrdý na naši vládu a na náš lid za podporu, kterou Ukrajině poskytují. Děkuji také českým dobrovolníkům, kteří se ve zbrani postavili bok po boku ukrajinským obráncům.

Nejde však jen o Vaši podporu v této chvíli. Naším cílem musí být i to, aby naši občané podporovali Ukrajinu dlouhodobě. I v Evropské unii jsou bohužel slyšet zastánci extremistických a populistických ideologií. Úkolem nás, demokratických politiků a volených zástupců, je porozumět strachům našich národů a voličů a přesvědčit je o tom, že i u nás doma musíme o hodnoty, za které Vy bojujete, více pečovat.

V tuto chvíli jste právě Vy Ukrajinci příkladem toho, jak tyto hodnoty žít. Jste jejich nejvýraznějšími nositeli a ochránci. Já, a nejen já, si uvědomuji, že Vaši lidé bojují a umírají také za nás a za ideje, na kterých Evropa postavila svoji prosperitu. Znovu se skláním před Vaší hrdostí, odvahou, odhodláním a velmi Vám za to děkuji.

Když Váš prezident Volodymyr Zelenskyj použil myšlenku Sluhy lidu (Sluha narodu), byla to politická satira. Dnes je však vše jinak. Dnes svému lidu v čele s prezidentem Zelenským sloužíte způsobem, který zaslouží obdiv a úctu. Díky za to!

Svobodná, hrdá, sebevědomá, bojující a jsem přesvědčen, že vítězná Ukrajina bude navždy příkladem všem, kteří touží po svobodě a demokracii. Bude důkazem toho, že tato touha může být naplněna, pokud si lidé věří, nevzdávají se a nepodvolí se. Touha po svobodě a víra v sebe sama odolá i obrovské přesile a porazí i mocného nepřítele. Ukrajina je již dnes pro mě, pro nás, morálním vítězem.

Až Vaše válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat na válečných troskách novou silnou a svobodnou Ukrajinu. Bude to investice do naší společné budoucnosti. Když říkám společné, mám na mysli jasnou nabídku perspektivy plného a plnohodnotného členství Ukrajiny v Evropské unii. A po minulém týdnu se zdá, že jsme k tomuto cíli o krok blíž. Česká republika Vás v tom bude podporovat.

Na závěr si dovolím zmínit slova dvou světoznámých osobností. Jedna je od nás z Česka a druhá je od Vás z Ukrajiny. Tou první osobností z Česka je Václav Havel, náš první český prezident. Dovolím si parafrázovat jeho slova a popřát Vám i nám všem, aby ukrajinská pravda a láska zvítězily nad ruskou lží a nenávistí.

Ta druhá slova se pokusím říci ukrajinsky. Jsou od Vašeho velkého básníka Tarase Ševčenka, který napsal:

 

Не вмирає душа наша,

Не вмирає воля.

// Naše duše neumírá,

Vůle neumírá.

 

Tak si to pamatujme!

//i про це ми повинні пам'ятати!

 

Sláva Ukrajině, hrdinům sláva

//Слава Україні! Героям слава!