Prosba: „Začněme se chovat nejen svobodně, ale i zodpovědně."

23.10.2020


Vážení spoluobčané,

žijeme v nelehké době a já toho mám k Vám poměrně hodně na srdci.

Stejně jako já, tak spousta z Vás nebude moci jít v neděli navštívit svou maminku, která žije sama. Nebo třeba nebude moci mít vnoučata na víkend u sebe, protože to není možné.

Přesto to hlavní, co bych Vám chtěl říci, je moje prosba. Je to prosba, abychom přetali s těmi naschvály a s tím kverulantstvím. Jsou vyhlašována vládou, která samozřejmě není dokonalá, různá opatření, různé příkazy. Mají všechny ty příkazy a všechna ta opatření jenom jediný cíl. A to je zabránit šíření nákazy. A my máme dvě možnosti, jak k tomu přistoupit.

Buď budeme hledat skuliny, mezery a budeme vlastně těchto mezer využívat, tak abychom ta opatření nedodržovali. A tím vlastně napomáhali šíření nákazy koronaviru. 

Druhá možnost je, že k tomu přistoupíme tak, že si osvojíme ten smysl všech těch opatření. Budeme dělat všechno pro to, aby k té nákaze nedocházelo, aby se nešířila, aby naše nemocnice a zdravotnictví nezkolabovaly.

Přece každému z nás je jasné, proč jsou zavřené hospody. Pokud někdo si potom tu hospodu otevře v garáži, tak nedělá nic jiného, než že škodí sám sobě i všem okolo sebe.

Prosím přestaňme s tím. Začněme se chovat nejen svobodně, ale i zodpovědně.

Ale abych nekončin jenom výzvou, tak mám pro Vás ještě dvě dobré zprávy.

V první polovině listopadu nám z Taiwanu pošlou 100 000 roušek a 100 000 respirátorů. Nejsme v tom tedy sami.

Co se týká daru taiwanského podnikatele, v podobě pěti automatických linek na výrobu roušek a respirátorů? První linka bude opět připravena k exportu do České republiky v polovině listopadu. Lodí by k nám měla dorazit někdy na začátku prosince. Zbývající čtyři linky budou připraveny do konce listopadu. Věřím, že opět k nám potom velmi rychle dorazí.

To znamená - nejsme v tom sami, ale uvědomme si, že pokud chceme překonat tuto krizi, pokud chceme dál fungovat jako vyspělý a svobodný stát, tak musíme začít u sebe.

Prosím Vás o to, pojďme do toho společně.

Přílohy