Školský zákon

13.10.2011

Praha, 12. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 179)

čas 10:28:21 - 10:30:17:

Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, kolegyně a kolegové, na úvod chci říci, že v podstatě téměř se vším, co říkal pan kolega Chládek, souhlasím. Ale zároveň souhlasím i s tím, co říkal pan kolega Juránek.

Tyto státní maturity, které proběhly, jednoznačně ukázaly, že zejména na našich čtyřletých učebních oborech s maturitou vyučujeme jazyk tak "kvalitně", že pokud ho dáme jako povinný, tak ti studenti neodmaturují. Neodmaturovali by ani příští rok, ani za dva roky. Z toho důvodu mě spíše překvapuje, že paní poslankyně navrhuje pouze jeden rok a ne dva. To je jedna věc, kterou nyní řešíme. Vlak jede dál a jakým způsobem se s tím máme vypořádat, je možná ještě důležitější než to, co dneska projednáváme, ale je na ministerstvu školství, aby přišlo konečně s nějakou rozumnou koncepcí. Já jsem v roce 1990 navrhoval, aby ČT 2 začala vysílat anglicky a aby se filmy přestaly dabovat. Nestalo se tak. Když jsme se dívali na Vídeň na Vysočině, tak jsme se postupně všichni téměř sami od sebe naučili německy. Je tedy potřeba najít nějaký lepší sofistikovanější způsob, ale sem s ním, protože kdo neumí aspoň jeden jediný světový jazyk, tak přestává být konkurenceschopným.

A proto navrhuji, aby předložený zákon byl schválen, a prosím, abychom tak učinili ne pro naše ministerstvo školství, ne pro CERMAT a další instituce, ale pro naše studenty, kteří mohou potom mít i pocit, že se k nim někdo chová aspoň trošku slušně a korektně.

Přílohy