Stěžejní iniciativa strategie Evropa 2020 - Unie inovací

17.03.2011

Praha, 6. schůze Senátu, čas 14:49:31 - 14:51:48


Praha, 6. schůze Senátu

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů: Stěžejní iniciativa strategie Evropa 2020 - Unie inovací (Tisk EU č. K 141/07)

čas 14:49:31 - 14:51:48:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, moji kolegové, kolegyně mi říkala, abych sem nechodil. Já jsem přesto přišel, protože si dovolím říci takovou věc, kterou myslím, že je potřeba, abychom si vždycky, když se bavíme o EU, uvědomili, a věřím, že si to uvědomuje i česká vláda. Aspoň z toho, jaké zaujímá pozice, se mi zdá, že tomu tak je.

Nemůžeme sedět pořád u televize a zároveň být fyzicky zdatní a hubení. Nemůžeme jíst sladkosti a zároveň si myslet, že budeme štíhlí. Tak toto nejde a kdo si myslí, že to takto jde, tak se krutě mýlí, a někteří z nás jsou toho důkazem.

Já si myslím, že není možné dotahovat dotační politiku do úplné dokonalosti a zároveň si myslet, že bude fungovat pokrok, inovace a rozvoj. Protože obecně dotace jako takové a vyrovnání disparit nevede k pokroku, nevede k rozvoji z hlediska hledání nových technologií inovací. S tím se nedá nic dělat, tak to v životě je. Nemůžeme mít všechno.

Proto v tomto směru si pouze dovolím upozornit, že strategie EU 2020 do jisté míry působí proti konkurenceschopnosti a proti inovacím jako takovým. Je to přesně ten případ, kdy chceme pořád sedět u televize a zároveň mít výbornou fyzickou kondici. Já bych byl velmi rád, kdybychom si to uvědomili, že není možné chtít všechno, že buď je jedno nebo druhé. Pokud si řekneme, že tu budeme mít v roce 2020, případně 2025 méně CO2 o 20 %, o 20 % více energie z obnovitelných zdrojů a o 20 % větší úspory, tak v tom okamžiku ztrácíme konkurenceschopnost vůči těm, co tak nečiní. Takže si to, prosím vás, uvědomme a nechtějme po té vládě, aby zařídila úplně všechno. To znamená, abychom měli všichni co nejvíce a zároveň ještě abychom se perfektně rozvíjeli, aby elity měly prostor, aby mohly zkoumat.

Přílohy