Vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila na tiskové brífinku k vyhlášení volby prezidenta republiky

27.06.2022

Praha, Senát


Dobrý den, dámy a pánové, vážení posluchači, vážení diváci,

vítejte z českého Senátu. Rozhodl jsem se, že Vám dnes sdělím své rozhodnutí o vyhlášení voleb a zároveň Vás seznámím i s termínem konání voleb prezidenta republiky.

To rozhodnutí o vyhlášení voleb je velmi důležité, protože jeho termín určuje, oficiálně podle zákona o volbě prezidenta republiky, začátek volební kampaně. A protože dnes evidentně již někteří kandidáti shánějí podpisy, někteří jiní politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky volební kampaně, tak jsem se rozhodl, a to z toho důvodu, že povinností ústavního činitele je, aby dělal všechno pro to, aby volby byly nejen svobodné, ale i férové. Férové znamená, že mají všichni stejné podmínky, že rozhodnutí o vyhlášení voleb učiním již dnes, a to právě proto, aby volby v České republice, volby prezidenta republiky byly férové. To rozhodnutí moje je takové, že volby vyhlašuji dnes s tím, že platnost toho rozhodnutí o vyhlášení voleb je dána datem, kterým vyjde to rozhodnutí ve Sbírce zákonů a my děláme všechno pro to, aby tím datem byl 1. červenec 2022.

Ta druhá věc. Ten druhý termín se týká termínu konání voleb, konání voleb se musí konat v intervalu mezi 60 a 30 dny předtím než skončí mandát současného prezidenta republiky, což bude 8. března. A z tohoto důvodu já jsem se nakonec rozhodl, že termín konání voleb bude 13. a 14. ledna 2023. Pokud v prvním kole nebude zvolen prezident republiky, tak potom po 14 dnech ze zákona o volbách prezidenta republiky následuje druhé kolo. Tolik ode mne v tuto chvíli a nyní podepíši své rozhodnutí o vyhlášení voleb prezidenta republiky.

 

Odkaz na videozáznam tiskového brífinku.

 

Otázky:

Dobrý den. Kateřina Samková, Česká televize. Chtěla bych se zeptat, co zásadního se změnilo od toho, tuším 9. června, protože to není tak dlouhá doba, kdy jste ještě hovořil o tom, že to bude až v létě, pravděpodobně v srpnu. Už tehdy se děly různé aktivity. A druhá věc, jak to vypadá s kandidátem koalice SPOLU do prezidentských voleb, kdy ho oznámíte, případně, jestli vy přímo byste chtěl kandidovat?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
Nejsem si úplně jistý, že je férové z hlediska volební kampaň, abychom na tu druhou otázku odpovídal. Na tu první otázku odpovím rád. Změnilo se to, že ty aktivity různých typů politiků, které nesou znaky volební kampaně postupně narůstají a dochází k tomu, že zatímco někteří z nich oznámili, že budou kandidovat na prezidenta republiky, budou se ucházet o tuto pozici a tím pádem je jasné, že to, co činí, bude součástí, ty náklady s tím spojené, budou součástí jejich volební kampaně, tak někteří jiní zatím se nerozhodli. Říkají, že neví, zda budou kandidovat. A jedinou možností, jak může ten, kdo vyhlašuje volby, což je předseda Senátu udělat všechno pro to, aby ty volby byly maximálně férové tzn. aby ty podmínky, ty kandidáti byli maximálně rovné, je, že vyhlásí volby, co možná nejdříve, protože ze zákona o volbách prezidenta republiky, je to § 35 odst. 3 říká, že volební kampaň podle tohoto zákona začíná dnem vyhlášení voleb prezidenta a končí dnem vyhlášení celkových výsledků volby prezidenta. Jinými slovy, když já dnes dělám rozhodnutí o vyhlášení voleb, které předpokládám, že se podaří, aby vyšlo ve Sbírce zákonů 1. července, tak od 1. července, ať ten či onen politik říkal, že bude nebo nebude kandidovat tzn. že pokud se potom někdy třeba rozhodne, že by kandidoval, že se mu minimálně od 1. července náklady všech aktivit, které činný budou započítávat do volební kampaně na prezidenta republiky. Vidím to jako férový krok od předsedy Senátu k těm, co již třeba tu kandidaturu ohlásili a tudíž vlastně již počítají s tím, že se ty náklady započítat, zatímco ti, co tak neučinili, by třeba mohli říkat. My jsme tak neučinili. My jsme se rozhodli třeba až na konci srpna. A pak by nemuselo být jasné, že se jim ty náklady musí započítávat a já tím rozhodnutím dělám to, že od 1. července tomu tak bude.

A co se týká té druhé otázky, tak tam je to otázka na předsedy koalice SPOLU, případně vládní pětikoalice. V tuto chvíli jenom k tomu mohu říci, že nevím o tom, že by nějaký kandidát za koalici nebo za vládní koalici nebo za koalici SPOLU byl připraven nebo měl již nominaci.

Přílohy