Zákon o Hospodářské a Agrární komoře ČR

12.10.2017

Praha, 10. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 200)

Audiozáznam vystoupení

Videozáznam vystoupení

Kontext vystoupení

čas 09:43:15 - 09:47:19:

Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, vážené kolegyně, kolegové. My jsme tady slyšeli v podstatě z řad našich kolegů nebo od pana kolegy Dienstbiera zdrcující kritiku kvality toho zákona. Na druhé straně, tady úplně jasně nezaznělo, že pod tím zákonem kromě jiných jsou taky podepsáni předseda poslaneckého klubu ČSSD, pan Sklenák, předseda KDU-ČSL, pan Bělobrádek, a předseda hnutí ANO, pan Babiš. A další... Pan poslanec Plíšek, pan poslanec Stanjura atd.

Potom přece toho člověka musí napadnout otázka, jak je to možné. Jak je to možné, že tak nekvalitně připravený zákon je podepsán hlavními představiteli vládních stran, projde v Poslanecké sněmovně a je nám sem zaslán. A vláda, když k němu se má vyjádřit, tak poté, co tam najde 8 nebo 9 zásadních problémů, dá neutrální stanovisko... Pokud z toho mám něco vyvozovat, tak to, že vládní koalice nefunguje dobře, nebo ještě přesněji, že funguje špatně, nebo se chová, já nevím, nelogicky, populisticky, pokrytecky. A my tady dostaneme zákon, který obsahuje dobrý úmysl, ale z těch všech rozborů, které tady udělali mí ctění kolegové plus legislativci, plyne, že v této podobě by to pravděpodobně nefungovalo nebo nemohlo fungovat. Je na nás, jestli se zase zachováme v duchu Poslanecké sněmovny, protože je před volbami, nebo zda si řekneme, dobře, dobrý úmysl ještě nemusí být zásadní důvod pro to, abychom schvalovali normy, které mají zásadní problémy s realizací toho dobrého úmyslu, nebo mohou mít.

Takže já v tuto chvíli, byť jsem o tom velmi uvažoval, tak nebudu navrhovat schválení tohoto zákona, neboť si myslím, že bychom měli být tady v Senátu schopni se zdržet některých, řekněme, populistických kroků, na druhé straně bych byl velmi rád, kdyby si současná vláda a současní představitelé, zejména těch vládních stran, a potom budoucí vláda uvědomili, že nesou odpovědnost za to, jak ten stát bude fungovat na prvním místě a teprve na druhém místě potom by měla být ta snaha za každou cenu, ať to stojí, co to stojí, získávat hlasy voličů, příp. v tomto případě zřejmě těch, co se zabývají podnikáním a zaměstnáváním.

Takže tolik ode mě, ještě na závěr si dovolím přes to všechno poděkovat aktivitě Hospodářské komory za to nakopnutí. A doufám, že v nejbližší době se naši podnikatelé dočkají nějakého rozumného kroku, kterým jim umožní se v té právní džungli, která dneska existuje a kterou oni se musí řídit, aby je potom někdo například z nějakých úřadů mohl sankcionovat, vyznali. Děkuji za pozornost.