Zákon o obcích

16.03.2016

Praha, 20. schůze Senátu


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (katastrální zákon) (Tisk č. 203)

čas 16:43:29 - 16:46:31:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já navážu na zpravodaje tohoto tisku, pana senátora Víchu, s komentářem té změny, která se týká ceny obvyklé a požadavku na zdůvodnění. Já si jenom dovolím pro nás pro všechny připomenout, že před schválením nebo projednáním tohoto zákona, pokud bude schválen, to bylo tak, že musela být zdůvodňována v rámci jednání zastupitelstva jakákoliv odchylka od ceny obvyklé. Jakákoliv. Což se samozřejmě nedělo, nebo se to dělo jenom v některých případech, a to proto, že to je samo o sobě nelogické a nebyla tam žádná sankce.

Nyní z důvodů, jejichž znění jsem se nedozvěděl, došlo k tomu, že je potřeba zdůvodňovat pouze ten případ, kdy je prodáváme za cenu nižší, než je cena obvyklá. A hlavně – a o tom mluvím – je potřeba, to zdůvodnění je provázáno zároveň s tím, že pokud se tak nestane, tak je možné, že jednání a smlouva nebo převod bude od počátku neplatný.

Já jsem vás tady chtěl seznámit s tím, že když jsme se ptali předkladatele toho zákona, což není pan ministr, proč to tam přidal a jaké to má důvody, tak jsme se je nedozvěděli. Jinými slovy, celá konstrukce, která se v zákoně objevuje, se zdá – aspoň podle vysvětlení, které máme k dispozici, a které je žádné, že nemá žádný význam a žádný smysl, protože jediné, čeho se tím dosáhne, je, že na malých obcích budou muset vymýšlet jakási zdůvodnění, o kterých přesně nevědí, zda je mají dávat jako součást toho usnesení, které je přijímáno, nebo nikoliv. A hlavně spousta jiných zdůvodnění, která potom zaznívají v rozpravě, se tam nedostane. A hlavně se tam nedostanou ta zdůvodnění, která každý zastupitel, když hlasuje, má v hlavě.

Takže já za sebe považuji rozšíření toho ustanovení za zbytečné. Na druhé straně, vzhledem k tomu, že tady dochází i k vylepšení zákona, ať se to týká životních jubileí, ať se to týká dražeb, ať se to týká některých dalších věcí, tak pro ten zákon, stejně jako jsem to udělal ve výboru, hlasovat budu, ale jsem tady proto, byť tady není, znovu opakuji, navrhovatel, abychom příště některé věci do zákona nedávali, když nejsou k ničemu a jenom ztěžují práci zastupitelstvům. Děkuji.

Přílohy