Zákon o pedagogických pracovnících

27.08.2014

Praha, 24. schůze Senát


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (Tisk č. 328)

čas 11:13:42 - 11:16:07:

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové.

Já si po těch předchozích slovech dovolím ještě jednou upozornit na to, co tady říkal velmi podrobně můj kolega Milan Pešák. Jak jste tady slyšeli jak od pana ministra, tak potom od dalších řečníků, tak ten zákon jde jednoznačně tím směrem, že nechává tu základní pravomoc o tom, jak bude kvalitní škola na ředitele té školy, případně samosprávě, která toho ředitele jmenuje nebo odvolává.

A tenhle duch toho zákona je tam naprosto jasný. Když to ani vlastně nepřeženu, protože to je vyjádření našeho legislativního odboru, řeknu, jak to je, tak § 22, odst. 7 toho zákona v podstatě umožňuje na nezbytně dlouhou dobu řediteli školy nebo školského zařízení nechat učit nebo vychovávat v podstatě kohokoliv. Tak to je a tak to přímo v tom zákoně máme.

A proto považuji za docela nelogické, když ten duch zákona je takový, že v případě dětských domovů nenecháme na řediteli, jestli si myslí, že potřebuje deset, patnáct nebo tři vychovatele, pedagogické pracovníky, kteří mají ještě nějaké další zvláštní vzdělání, kteří případně mohou potom dohlédnout na to, aby měly děti v dětských domovech odpovídající péči. A říkáme, že tak v tomto případě musí být u všech, bez ohledu na to, jak ten ředitel může rozhodnout.

Čili já se velmi přimlouvám za to, abychom se chovali k dětským domovům stejně jako ke všem ostatním školským zařízením a i tam umožnili řediteli, aby zaměstnal odpovídající počet středoškolsky vzdělaných pedagogických pracovníků, vychovatelů, a k tomu si případně vybral ještě nějaké, kteří mají nějaké speciální vzdělání. Ale abychom nenařizovali, aby tomu tak bylo u všech. A to je vlastně podstatou toho pozměňovacího návrhu, který podává Milan Pešák.

Děkuji za pozornost.

Přílohy