Zákon v souvislosti se zavedením základních registrů

11.04.2012

Praha, 20. schůze Senátu


Návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti se zavedením základních registrů (Tisk č. 314)

čas 11:05:49 - 11:07:21:

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové. Pan ministr mi už práci ulehčil tím, že návrh změnového zákona tady představil.

Já jen pro naši bližší představu bych řekl, že se vlastně jedná o zákon, který byl podobný tzv. "tlusťochovi", který byl přijímán kdysi, když vznikaly kraje a krajské úřady, s tím, že si dovolím poznamenat, že je velmi pravděpodobné, že nejde o poslední změny zákonů, které tímto v souvislosti se zaváděním základních registrů schvalujeme, protože proces zavádění registrů si vyžaduje změny velkého množství zákonů, a troufám si říci, že rozhodně nebude bezbolestný.

Co se týká usnesení výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, výbor projednal návrh zákona na své 24. schůzi, která se konala dne 28. března 2012. A po konstatování těch věcí, které jsem tady před vámi nyní předestřel, mě pověřil jako zpravodaje, abych doporučil zákon ke schválení v podobě, v jaké nám byl předložen Poslaneckou sněmovnou.

čas 11:10:26 - 11:11:53:

Děkuji za slovo. V rámci rozpravy vystoupili dva senátoři. Co se týká poznámek pana senátora Drymla, zřejmě si mohl přečíst v důvodové zprávě, že udělat RIA k tomuto zákonu není vůbec jednoduché, resp. je to úkol, na který ministerstvo vnitra rezignovalo. Částečně je to nepříjemné, částečně je to logické, protože v tuto chvíli lze jen velmi těžké odhadnout, zda náklady, které to přinese, budou vykompenzovány úsporami, které také by měly v rámci zavedení registrů vzniknout. I Poslanecká sněmovna nakonec i rezignovala na to, aby vyžadovala RIA.

A já tady chci jenom zdůraznit, že my, podle mého názoru, dnes nemáme moc jiných možností, pokud se chceme chovat státoprávně, než tyto změny zákonů odsouhlasit, protože všechno ostatní by ještě znamenalo větší bolesti než ty, které nás čekají.

Pokud se týká pana senátora Sefziga, tak tam odpověď zazněla. Já v tuto chvíli nemám žádné další zprávy. Děkuji.

Přílohy