První školní den a olympijské hry

08.10.2021

Ještě si pamatuji, že příchod prvního školního dne jsme většinou očekávali se smíšenými pocity.


Samozřejmě se nám do školy na jedné straně úplně nechtělo, věděli jsme, že se budeme muset učit, že budeme dostávat známky a zase pravidelně ráno vstávat. Na druhé straně jsme se těšili na spolužáky s postupujícím věkem více spíše na spolužačky a celé to bylo vlastně fajn.

Hodně také záleželo na učitelích a vůbec na tom, jak škola byla vedena. V letošním roce jsem navštívil 1. září Základní školu speciální a Praktickou školu v Jihlavě a také základní školu ve Stonařově a byl to pro mě výjimečný den. Zatímco v Jihlavě to bylo pro mě hodně intenzivní při sledování důležitosti spolupráce rodičů, dětí a učitelů, ve Stonařově jsem sledoval velkou radost a nadšení z toho, že se po více než dvaceti letech snažení podařilo konečně postavit novou tělocvičnu.

Osobně se velmi dobře a dlouho znám s bývalým starostou Stonařova Františkem Plavcem i tím současným - bývalým místostarostou – Ivanem Šulcem, a proto vím velmi dobře, jaké ohromné úsilí vynaložili a kolik stovek stránek popsali, než se podařilo získat dotaci, která umožnila Stonařovu tělocvičnu postavit.

Celé to dnes píši proto, že i ve spoustě jiných obcí, městysích a městech opravdu zejména starostové a místostarostové (starostky, místostarostky) vynakládají ostatním neznámé ohromné úsilí, aby pro svoji obec, městys, město získali peníze na kanalizaci, čistírnu, opravu chodníků nebo třeba výstavbu tělocvičny apod.

Toto dotační financování různých investičních akcí obcí asi nikdy úplně nezmizí, nepochybuji však o tom, že by bylo možné minimálně část dotací zrušit a nahradit je navýšením daňových příjmů obcí.

Když se ale starostka nebo starosta starají, tak se nakonec většinou přece jen záměr podaří. Proto je dobře vždy se voleb účastnit a při volbách přemýšlet a váhu svého hlasu nepodceňovat.

A protože od tělocvičny je kousek ke sportu a olympijským hrám tak si dovolím na závěr jenom přát, aby se náš Český olympijský výbor staral o naše špičkové sportovce se stejným úsilím jako se obce a učitelé v mnohých obcích starají o své děti a školy.

Díky za to a přeji úspěšný a pandemií pokud možno nekomplikovaný školní rok všem.

 

Zveřejněno v říjnových číslech obecních zpravodajů v senátním obvodu 52 - Jihlava.

Přílohy