Půjdeme tam!?

23.12.2018

„Půjdeme tam!“ byl název koncertu, který se konal v Telči, v kostele Jména Ježíš druhou adventní neděli. Jak návštěvníkům koncertu připomněl a napsal do programu sbormistr Pavel Salák, slovo ADVENT znamená příchod a právě adventní doba označuje dobu netrpělivého čekání a těšení se na příchod chvílí nejsvátečnějších a nejkrásnějších.


„Půjdeme tam!“ byl však nejen název koncertu, ale byla to také zároveň neúplnou odpovědí na otázku. Samotný koncert potom dokončil odpověď jasně. Je doba vánoční a my bychom měli jít přeci tam, tam ke stromečku a hlavně jeden k druhému.

Já jsem do nadpisu tohoto článku k větě „Půjdeme tam!“ za vykřičník přidal ještě otazník. Ten otazník jsem přidal proto, že jsem přesvědčen, že právě čas adventní a vánoční je vhodný k tomu, abychom si připomenuli, že to, kam půjdeme, je v první řadě věcí naší úvahy a našeho svobodného rozhodnutí.

A tak je jisté, že nejen o letošních vánocích, nýbrž i po nich si budeme každý vybírat, kam, za kým a případně za čím, že to vlastně půjdeme. Je na každém z nás, zda se vydá za plným žaludkem nebo spíše duševní potravou. Zda se vydá v první řadě za uspokojováním svých osobních potřeb nebo bude spíše myslet na svoje děti a blízké. Zda podpoří cestu na západ nebo na východ. Zda …

Zkrátka bude na každém z nás, aby se rozhodl a rozhodoval kam, s kým a za čím v době blízké i vzdálenější půjde či přímo vyrazí.

A možná společným dárkem pro nás pro všechny by mohlo být předsevzetí, že se budeme snažit, aby nám ta svoboda našeho rozhodování o tom, kam půjdeme, ještě dlouho vydržela. Krásné Vánoce.

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

Přílohy