Radek Černý: Vstříc světlým zítřkům

19.05.2013

Občas na svém webu publikuji i články jiných autorů, většinou mých kamarádů. Nejdůležitějším kritériem pro zveřejnění takového článku však není ani kamarádství ani můj nadšený souhlas s jeho obsahem, ale schopnost autora článku zajímavě popsat či upozornit na problém.


Nevidím to ČERNĚ - sloupky v časopisu NOVINKY 2013

Radek Černý: Vstříc světlým zítřkům

Po vzoru současné Evropy i my opouštíme staletími formované tradiční hodnoty. Opory našeho bytí a zachování, jako je osobní zodpovědnost, střídmost a rodina. S mlaskáním z nich nenápadně ukrajujeme, jako kolečka salámu a konejšíme se, že nám ta štangle vydrží věčně.

Rodina je základ státu. OK. Erár mimo jiné platí dětem, aby se postaraly o svoje staré rodiče. Svým způsobem je to dobře i politicky ziskové, ale i zavádějící. Jsem zvědav, kdo si rozpomene, až státu dojdou peníze, že starat se o děti, či přestárlé rodiče je normální, přirozené rodinné pouto.

Kraj Vysočina dotuje aktivity pro seniory. Chvályhodné. Ale slevové seniorpasy vydává lidem od 55 let! Tedy ve vrcholném produktivním věku, neboť věk dožití se v postkomunistické éře v Čechách výrazně zvýšil na 80 let u žen a 75 let pro muže. Na druhé straně kraj redukuje střední školy a vysvětluje, že je to logická nutnost, s respektem k demografickému vývoji. Zkrátka je málo dětí. Ale u navýšeného počtu důchodců kraj demografický vývoj tak důsledně neřeší. Možná proto, že podle statistického úřadu to jsou většinou voliči levice a to se hodí.

Poslední krajské zastupitelstvo projednávalo bod s názvem: Poskytnutí dotace na podporu dobrovolnictví. Částka 2.673.300 Kč byla schválena. Hezké. Ale možná budeme smutnější, až si zvykneme i dobrovolně pomáhat jen za dotace.

Ne, nejsem asociál, hlavně se staršími lidmi denně pracuji, nikoli jenom na papíře a snažím se jím pomáhat. Všichni jednou budeme staří, tady jsme si rovni všichni, nikdo rovnější. Taky se mne už dávno netýká úsloví, že každému se krásně stárne, když je mu 18. Ale nechci se také nechat unášet v pohodlném, i když žádaném spotřebitelském proudu bez idejí, když vím, že klesá do hlubin zklamání a zmaru. Proto bez ohledu na politické „pidiambice“ cílím i v této věci k meritu. K pramenům se totiž musíme brodit proti proudu a to je namáhavější a možná nedojdeme. 

A opile vypadající president Miloš Zeman, kymácející se nad korunovačními klenoty, symboly české státnosti, tomu dal opět korunu. Aspoň, že k té zlaté koruně, žezlu a jablku nepřidal ještě „šavli“. 

Ať Vás život nebolí.

MUDr. Radek Černý
člen krajského zastupitelstva
www.radekcerny.cz

Přílohy