Reakce na dopis Radka Johna

08.08.2011

V pondělí  8.8. odpoledne jsem obdržel dopis poslance a předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Po určitém váhání jsem se rozhodl na něj takto otevřenou formou bezprostředně reagovat. Úplný obsah dopisu Radka Johna i mé reakce uvádím níže. Důvodem mé poněkud


V pondělí  8.8. odpoledne jsem obdržel dopis poslance a předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Po určitém váhání jsem se rozhodl na něj takto otevřenou formou bezprostředně reagovat. Úplný obsah dopisu Radka Johna i mé reakce uvádím níže. Důvodem mé poněkud kritičtější reakce je skutečnost, že mám silný pocit, že veřejnost od nás politiků očekává spíše činy a konkrétní opatření. Otevřených dopisů, různých prohlášení a dalších řečí jsme všichni již slyšeli víc než dost.

Reakce Miloše Vystrčila na výzvu Radka Johna: 

Vážený pane poslanče, pane předsedo Věcí veřejných,

po obdržení Vašeho dopisu považuji za nutné na něj alespoň krátce reagovat.  

Otevřeně si Vám dovoluji oznámit, že mě Vaše výzva osobně uráží. Každý zákonodárce musí přece velmi dobře vědět, jak má čelit korupční nabídce či klientelistickým návrhům. Pokud tak některý konkrétní zákonodárce (a já žádného takového neznám) nečiní, lze jen těžko předpokládat, že na tom Váš dopis cokoliv změní.  Proto Vás vážený pane poslanče a předsedo žádám, abyste zanechal populistických otevřených dopisů a dalších vystoupení obdobného typu, které možná zvyšují Vaší popularitu a popularitu Věcí veřejných, ale jinak k žádnému pokroku v boji proti korupci nevedou. Namísto toho Vám navrhuji, aby se Věci veřejné poněkud usilovněji a méně individualisticky a populisticky zapojily do konkrétní parlamentní práce včetně například i přípravy a tvorby kvalitních protikorupčních norem. 

Mějte se pěkně.

Miloš Vystrčil, senátor

 

Dopis Radka Johna senátorům:

Vážený pane senátore,

je jistě šokující, že došlo k pokusu zkorumpovat poslance Babáka přes jeho asistenta přímo na půdě sněmovny. Anebo podobné praktiky bývaly běžnou praxí i v uplynulých letech? Každopádně to, že se někdo domnívá, že mu něco takového může s vidinou velkého ekonomického prospěchu za multimilionový úplatek projít přímo v Parlamentu, bohužel svědčí přinejmenším o pověsti, kterou zákonodárný sbor má mezi lidmi toužícími neoprávněně získat finanční prostředky na úkor nás všech.

Obracím se na Vás bez ohledu na to, na jaké straně politického spektra právě stojíte, protože předpokládám, že dnes jde všem poslancům o budoucí slušnější pověst obou komor Parlamentu ČR.

Pokud jste Vy, či vaši spolupracovníci čelili korupční nabídce či klientelistickým návrhům, oznamte prosím tuto informaci veřejně. Jen zveřejněním a jasným distancem je možné učinit jasnou přítrž této politováníhodné praxi a vyslat veřejnosti signál, že korupční chování je na půdě českého zákonodárného sboru zapovězeno.

Zároveň Vás prosím, abyste se zasadili o přijetí zákona o lobbingu, případně dalších norem, které by podobným excesům pomáhaly účinně zabránit.

Radek John

Přílohy