Senátní volby a nový poslanec za Vysočinu

19.10.2020

V pátek a v sobotu proběhly senátní volby ve třetině senátních obvodů naší republiky. V 11 z 27 senátních obvodů zvítězili kandidáti navrhovaní hnutím Starostové a nezávislí, z čehož plyne, že STAN volby přesvědčivě vyhrál a gratulace je tedy na místě


Na Vysočině se volby dotkly dvou oblastí. Na Žďársku zvítězil lidovecký místostarosta Josef Klement, který ve druhém kole porazil starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Na Pelhřimovsku (a Jindřichohradecku) byl pro mě překvapivě poražen nejdéle sloužící senátor Milan Štěch u nás na Vysočině nepříliš známým Jaroslavem Chalupským, který je radním Jindřichova Hradce.

Určitě patří uznání vítězům a čest poraženým. Za mě zvláště potom přidávám zvláštní poděkování v případě Milana Štěcha, který zanechal v českém Senátu důstojnou a výraznou stopu.

Pro Vysočinu a zvláště samotnou Jihlavu však mohl být překvapivě nejzajímavější senátní souboj, který probíhal ve volebním obvodu Praha 1. Zde totiž velmi přesvědčivě vysočinská poslankyně Miroslava Němcová porazilo stávajícího senátora Václava Hampla. Vítězství Miroslavy Němcové mě těší, ale o tom nyní psát nebudu.

Důležité pro Vysočinu a zvláště pro Jihlavsko je, že ziskem senátorského mandátu Miroslavou Němcovou se uvolnil její mandát vysočinské poslankyně pro dalšího člověka uvedeného na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Z pořadí na kandidátce z roku 2017 plyne, že tím, kdo nahradí za Vysočinu v Poslanecké sněmovně Miroslavu Němcovou, bude bývalý primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Miroslava Němcová totiž svým vítězstvím v senátních volbách automaticky ztratila mandát poslankyně Poslanecké sněmovny. Jaroslav Vymazal tak (opět automaticky) jako další v řadě na kandidátce ODS z roku 2017 získává mandát poslance do konce volebního období Poslanecké sněmovny, tedy zhruba na jeden rok.

Osobně z toho mám radost, neboť Jaroslav Vymazal je velmi zkušeným a výkonným politikem. Jsem si jistý, že bude platným členem Poslanecké sněmovny, jak z hlediska využití svých zkušeností při posuzování zákonů, tak z hlediska využití nových kontaktů a možností pro Vysočinu i samotné krajské město.

Úplně na závěr ještě pouze krátká poznámka ke krajským a vlastně i senátním volbám. Velmi si vážím velkého množství preferenčních hlasů, které jsem v krajských volbách obdržel a zároveň beru velmi vážně nejen vyjádření podpory, nýbrž i výhrady, které od Vás dostávám. Není bohužel v mých silách zejména z časových důvodů na vše odpovídat osobně, snažím se však poctivě své konání s Vaší kritikou i podporou konfrontovat. Je to pro mě a bude vždy velmi důležité, pravda, někdy více a někdy méně příjemné. Děkuji.

 

Zveřejněno 13. 10. 2020 v Jihlavských listech.

Přílohy