Senátor Vystrčil převezme medaili Za zásluhy o bezpečnost

22.10.2013

Medaile Za statečnost, Za zásluhy o bezpečnost, Za věrnost a Čestné medaile rozdají ministr vnitra Martin Pecina a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba. Necelou stovku uznání, které se udělují od roku 2000, předají ve čtvrtek 24. října od 12:00 hodin v Trojském zámku v Praze.


Mezi oceněnými bude i senátor Miloš Vystrčil, který převezme z rukou Drahoslava Ryby medaili Za zásluhy o bezpečnost. Ta se podle zákona uděluje za příkladné pracovní úsilí a osobní iniciativu na úseku požární bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a majetku. 

„S profesionálními a dobrovolnými hasiči spolupracuji dlouhodobě. V poslední době jsme řešili například jejich další financování a s Vítězslavem Jonášem a dalšími jsme společně předložili zákon, který nakonec ve značně pozměněné podobě úspěšně prošel legislativním procesem. Jaké jsou však důvody mého ocenění, to se pravděpodobně dozvím až při samotném předání,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, prapravnuk zakladatele firmy se sídlem v Telči, která od roku 1884 až do roku 1948 nesla název Josef Vystrčil a syn. Šlo o úspěšného výrobce ručních a motorových hasičských stříkaček, které firma dodávala nejen do blízkého okolí pod názvem „vystrčilky“.

Medaile Za zásluhy o bezpečnost je zhotovena z postříbřené tombakové slitiny, má kruhový tvar o průměru35 milimetrůa tloušťku3 milimetry. Na lícové straně je ve svisle orientovaných plastických pruzích s lipovým motivem nad středem umístěný vodorovný reliéfní nápis "Za zásluhy o bezpečnost". Na rubové straně je symbol nebo znak bezpečnostního sboru. Medaile je připevněna ke zdvojené stuze ukončené připínací jehlicí. Stuha má barevné provedení svisle orientovaných pruhů v pořadí barev světlemodrá, tmavomodrá, světlemodrá. 

Přílohy