Slavonice se stanou centrem česko-rakouského příhraničí

10.12.2015

Při říjnové návštěvě našeho senátního výboru v Rakousku ve Vídni jsme při diskusi se zástupci Spolkové rady (Horní komora rakouského parlamentu) vyslechli návrh jeho předsedy Gottfrieeda Kneifela na realizaci historicky prvního společného setkání členů rakouského a českého parlamentu z příhraniční česko-rakouské oblasti.


Ihned jsem jako místo setkání navrhl Slavonice a vyšlo to! Na následujícím listopadovém setkání předsedů horních komor obou parlamentů v Praze Milana Štěcha a Gottfrieda Kneifela se již začaly domlouvat první podrobnosti setkání. Již 30. listopadu 2015 přijede do Slavonic skupina pracovníků ze Senátu, aby s panem starostou Hynkem Blažkem jednala o organizačním zajištění tohoto historicky prvního a velmi důležitého setkání na nejvyšší úrovni, kterého se pravděpodobně kromě cca 30 členů obou parlamentů zúčastní i hejtmani hraničních krajů a zemí.

Předběžný termín setkání je zatím naplánován na březen 2016 a naším úkolem je nyní nalézt vhodná témata a připravit vše tak, abychom setkání maximálně využili pro propagaci a podporu rozvoje Slavonicka, Dačicka a možná i Telčska.

Přílohy