Symposia

01.10.2013

Umělecká díla a dílka zdobící nebo znázorňující svatého Floriána, Tři krále, Vodníka, Vítajícího, Hospodyňku, svatého Václava, učitele Zamazala s dětmi, svatého Prokopa, paní Křehkost, Muchomůrky bílé před řezem, originální zvoničku nebo fontánku, sousoší Živly, ptáka Motáka, Naslouchajícího, Ducha Dyje, Lva nebo dokonce vyřezávanou Vejtřasku byla a budou odhalována na symposiích během měsíců června až září ve dvaceti čtyřech obcích mikroregionů Telčska, Třešťska a Jemnicka.


Celkem čtyřiadvacetkrát se tedy postupně v Mladoňovicích, Třešti, Štěpkově, Švábově, Mysleticích, Dudíně, Třebelovicích, Rohozné, Radkově, Lhotce, Zdeňkově, Zvolenovicích, Jezdovicích, Slaviboři, Mysliboři, Panenské Rozsičce, Třebeticích, Řásné, Strachoňovicích, Třeštici, Bohuslavicích, Písečném, Staré Říši a v Dešné sešli místní i sousedé, aby se zúčastnili slavnostního odhalení, odkrytí či uvedení do provozu různých pozoruhodností, které zpestřily a zkrášlily život na jejich obcích.

Více na: http://telcsko.rajce.idnes.cz/2013_Za_sochami_Regionem_Renesance/# 

Při každém takovém setkání se vlastně jednalo zároveň o malé většinou veskrze vesnické symposium. Hrálo se, pilo i jedlo a především se všude hodně povídalo, besedovalo, diskutovalo a někde i tancovalo. 

Přestože jsem nestačil navštívit všechna symposia, tak tam, kde jsem byl, jsem měl dobrý pocit, že symposia přispěla i k posílení soudržnosti a sounáležitosti obyvatel v obcích a posílení vzájemných vztahů. Aby se projekt podařil, museli totiž všichni se všemi spolupracovat, radit se, vyměňovat si názory a také trochu soutěžit.

Díky dobrému nápadu a spojení místních akčních skupin Telčska, Jemnicka a Třešťska se naše obce staly zase krásnější, zajímavější a pro návštěvníky přitažlivější. Pokud tedy máte někdo zájem se inspirovat nebo se potěšit na duchu i na těle, určitě doporučuji, dokud je hezké počasí, sednout na kolo, případně do auta a alespoň některé obce a v nich přítomné plody symposií navštívit. Stojí to zato.

Přílohy