Předseda Senátu Miloš Vystrčil uctí památku T. G. Masaryka v Jihlavě

09.09.2021

T. G. M., TGM nebo prezident Osvoboditel, tak byl označován filozof, český vědec, sociolog, pedagog, politik a první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (* 7. března 1850 v Hodoníně – † 14. září 1937 v Lánech).


Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil u příležitosti 84. výročí úmrtí prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka tentokrát uctí jeho památku s přítomnou veřejností v Jihlavě. Vzpomínkové setkání se uskuteční v úterý 14. září 2021 ve 14:30 hodin u sochy TGM v ulici Jana Masaryka.

Výročí a zejména odkaz T. G. Masaryka je důležité si připomínat nejen v Praze. Jsem rád, že letos se můžeme opět společně sejít u sochy TGM v Jihlavě, která byla v období totality v roce 1961 z Jihlavy odstraněna a zničena a i díky sbírce občanů v roce 2011 po padesáti letech do Jihlavy navrácena,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Socha TGM je kopií původní Šlezingerovy sochy, která letos v říjnu oslaví 10 let od navrácení do Jihlavy. Návrat sochy do Jihlavy se povedlo zrealizovat za podpory mnoha občanů Spolku pro navrácení sochy TGM do Jihlavy.

 

Kancelář senátora Miloše Vystrčila