Tiskové oznámení: Čeští a rakouští politici ve Slavonicích o příhraniční spolupráci

01.04.2016

Historická schůzka se špičkovým obsazením se uskuteční v pondělí 4. dubna 2016 ve Slavonicích. Na prvním společném setkání na nejvyšší úrovni podobného druhu se tam totiž sejdou předsedové a místopředsedové Parlamentů České republiky a Rakouska, mimořádní a zplnomocnění velvyslanci, senátoři, poslanci i hejtmani hraničních krajů z obou zemí.


Konference, která se koná v mezinárodním konferenčním a vzdělávacím centru Institut Slavonice na náměstí Míru, nese podtitul Rozvoj vztahů mezi Českou a Rakouskou republikou se zaměřením na příhraniční spolupráci.

Konference se zúčastní také předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil.

„Jsem velmi rád, že se podařilo setkání ve Slavonicích zorganizovat. Prvním impulsem byla podzimní schůzka našeho senátního výboru s tehdejším předsedou rakouské Spolkové rady Gottfriedem Kneifelem ve Vídni. Tam se myšlenka společného setkání poprvé objevila. Následně v listopadu 2015 na schůzce předsedy českého Senátu Milana Štěcha s panem Kneifelem se vše definitivně dohodlo. Také musím ocenit přístup vedení města Slavonice, zejména pana starosty Hynka Blažka, které se k setkání postavilo velmi vstřícně a při přípravě bylo aktivní a významně s organizací senátnímu protokolu pomohlo,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, který bude první část konference moderovat a v jehož volebním obvodu se setkání uskuteční.

„Všichni víme, že naše příhraničí, obdobně jako stejné území z rakouské strany, patří k nejkrásnějším a nejčistším částem, kterými Rakousko i Česko disponují. Řekl bych ale, že tomu úplně neodpovídá pozornost, s jakou se oba státy podpoře rozvoje těchto území věnují. Rovněž si také myslím, že i příhraniční spolupráce zejména mezi obcemi by se mohla zintenzivnit. Právě na to by měla naše konference politiků z příhraničních oblastí upozornit a vyzvat výkonné orgány státní i krajské moci obou zemí k systematické a promyšlené podpoře a spolupráci,“ doplnil Vystrčil.

Právě senátor Vystrčil se v minulosti jako předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí účastnil ve Vídni jednání s dnešním předsedou Rakousko-české skupiny přátel Spolkové rady Rakouské republiky Gottfriedem Kneifelem a velvyslancem České republiky v Rakousku Janem Sechterem. V listopadu se například Kneifel setkal na půdě českého Senátu s předsedou Senátu Milanem Štěchem a se senátory, jejichž volební obvody sousedí s Rakouskem.

Bližší informace poskytne:
RNDr. Miloš Vystrčil
senátor
+420 606 767 544
milos@vystrcil.cz

Přílohy