Tiskové oznámení: Jihlava zavzpomíná na oběti justičních vražd

04.08.2016

„Děti aby si už nikdy nezranily svá čela o chladné mříže věznic a lágrů, tátové aby nemuseli skrývat svou bolest a mámy neměly vyplakané oči…“ Tak zní motto letošního setkání v Jihlavě ke vzpomínce na oběti justičních vražd politických vězňů, kteří byli popraveni ve věznici tehdejšího krajského soudu v letech 1950 až 1952. Pieta, kterou pořádá město Jihlava a okresní pobočka Konfederace politických vězňů, je naplánovaná na neděli 7. srpna.


Vzpomínka začne v 8.30 hodin mší svatou v chrámu sv. Ignáce na Masarykově náměstí, kterou odslouží převor konventu karmelitánů Cyril Vojtěch Kodet. Setkání bude pokračovat v 10:00 hodin u památníku u budovy Vysoké školy polytechnické Jihlava v Tyršově ulici, kde zúčastnění položí květiny a uctí zesnulé minutou ticha. Poté zazní projevy a hymna České republiky.

Jihlavské piety se zúčastní také senátor Miloš Vystrčil. „Scházíme se v těchto srpnových dnech tradičně, abychom zavzpomínali a především upozornili na to, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a že musí být pečlivě střeženy a ochraňovány. Jsem rád, že Statutární město Jihlava každoročně setkání organizačně zajišťuje. Projevuje tím Konfederaci politických vězňů elementární podporu a zároveň nám poskytuje možnost si jihlavské události připomenout, symbolicky se poklonit a vzdát úctu všem nespravedlivě stíhaným a v politických procesech krutě potrestaným. Já osobně vnímám toto každoroční setkání i jako preventivní varování před lhostejností a podceňováním plíživě se navracejícího se postupného omezování naší svobody,“ uvedl senátor Vystrčil.

Přílohy