Tiskové oznámení: U kulatého stolu proberou fungování veřejné správy

20.04.2016

Má nebo může být stavební či živnostenský úřad v každém městě? Nebo máme naopak s postupující elektronizací počítat se vzdalováním možnosti setkat se s úředníkem osobně? Jaká je tedy ta správná cesta k zefektivnění a hlavně urychlení fungování veřejné správy?


Právě to je základní otázka, nad níž se budou zamýšlet pozvaní odborníci, kteří se sejdou u kulatého stolu v pátek 22. dubna od 10.00 hodin v prostorách pražské Vysoké školy finanční a správní (Estonská 500, zasedací místnost E 104 v 1. patře).

Stěžejním tématem debaty, kterou ve spolupráci se zmíněnou vysokou školou pořádá redakce časopisu Moderní obec, je administrativní členění státu – skladebnost správních struktur jako základní předpoklad pro optimalizaci výkonu veřejné správy v České republice.

Mezi pozvanými hosty je kromě náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy Jany Vildumetzové například také předseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloš Vystrčil.

„Jsem přesvědčen, že nejhorší, co můžeme udělat, je zůstat stát na půl cesty. Pokud jsme se rozhodli pro spojený model veřejné správy a existenci krajů a krajských úřadů, je třeba reformu veřejné správy dokončit. Reforma ústřední veřejné správy totiž bohužel stále neproběhla. To, co dnes funguje, je vlastně jakýsi „kočkopes“. Diskusi proto vítám a zejména jsem zvědav na názor ministerstva vnitra,“ uvedl senátor Vystrčil.

Přílohy