Únor – vakcinace v Česku a na Vysočině

23.02.2021

V době, kdy píši tento článek (úterý 10. 2. 2021), bylo v celé České republice provedeno celkem asi 383 tisíc očkování, z toho asi 117 tisíc občanů již obdrželo dvě dávky a 149 tisíc jednu dávku. Celkový počet lidí očkovaných v Česku byl tedy 266 tisíc.


Pro doplnění připomínám, že druhou dávkou by měli být lidé očkováni nejpozději asi do jednoho měsíce od termínu, kdy byli očkováni poprvé. V Kraji Vysočina bylo provedeno asi 15 tisíc očkování, z toho asi 4,5 tisíce občanů obdrželo dvě dávky a 6 tisíc obyvatel Vysočiny jednu dávku. Celkový počet lidí očkovaných na Vysočině byl tedy 10,5 tisíce.

Jednoduché počty tedy říkají, že Kraj Vysočina se na počátku února podílel na celkovém počtu očkovaných v Česku 10,5 tisíci z celkových 266 tisíců očkovaných, tedy asi 3,9 %.

Vzhledem k tomu, že počet obyvatel Kraje Vysočina tvoří asi 5 % obyvatel celé republiky, je vidět, že z hlediska dodávek vakcín je Kraj Vysočina stále mírně podhodnocen. Podhodnocení bylo způsobeno direktivním rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví, které zejména zpočátku rozhodlo o přednostním dodání vakcín do fakultních nemocnic.

Situace se i díky razantnímu postupu našeho hejtmana Vítězslava Schreka postupně zlepšuje (v lednu to bylo podstatně horší). Cílem je dosáhnout pro náš kraj 5% podílu na celkovém počtu očkovaných v Česku.

Snažím se rovnoměrnost postupu očkování v České republice připomínkovat a sledovat, a pokud to bude možné, budu pravidelně o postupu očkování na Vysočině ve srovnání s Českou republikou informovat.

 

Miloš Vystrčil, krajský zastupitel, senátor

 

Zveřejněno v Novinách Kraje Vysočina 2021/2 (měsíčník pro občany Vysočiny).

Přílohy