Výstava šedesát let mírového využití jádra v Československu

01.10.2015

Od 30. září je k vidění v třebíčském hotelu Atom výstava, která připomíná výročí šedesát let jádra v Československu. Výstavu zahájil předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš, senátor Miloš Vystrčil, předseda Okresní hospodářské komory Třebíč Richard Horký a také starosta města Třebíče Pavel Janata. Dohoda urychlila nástup československé jaderné energetiky a usnadnila zapojení průmyslových podniků do mezinárodních projektů.


Touto dohodou se Sovětský svaz zavázal pomáhat při rozvoji mírového využití jádra v Československu. Československý průmysl se před šedesáti lety začal podílet na osvojování vysoce náročné výroby jaderných zařízení. Osvojením jaderných technologií zejména reaktorů VVER (které jsou v Dukovanech) se tak české firmy zařadily mezi přední světové výrobce.

 „V letošním roce si připomíná Česká republika a Slovensko 60. výročí mírového využívání jaderné energie, které bylo odstartováno mezivládní dohodou z  23. dubna 1955 mezi tehdejším Československem a bývalým Sovětským svazem,“ připomíná Vítězslav Jonáš, předseda Energetického Třebíčska.

„Byla to vysoká vědecká a odborná úroveň českých inženýrů a vědců a samozřejmě také vysoká řemeslná zručnost našich pracovníků v průmyslu, která do určité míry předurčila výběr naší republiky jako důležitého partnera a spolupracovníka tehdejšímu Sovětskému svazu při jeho úsilí o rozvoj využití jádra pro výrobu elektrické energie. Je naším úkolem naši tradiční intelektuální zdatnost a řemeslnou zručnost zachovat a rozvíjet. Jsem rád, že tady na Třebíčsku se to daří a věřím, že se do budoucna dočkáme v Dukovanech 5. bloku. Získáme tím nejen pracovní místa a předpoklad budoucí prosperity, ale i náhradu za bloky dosluhující,“ okomentoval současnou situaci v jaderné energetice při zahájení výstavy senátor Miloš Vystrčil.

Využití jádra a také historii až do současnosti mapuje unikátní výstava, která bude k vidění od 30. září do 23. října v třebíčském hotelu Atom. Panely s unikátními fotografiemi připravil Rosatom. „Spolupráce ruských a českých odborníků je na velmi vysoké úrovni, výsledkem je Jaderná elektrárna Dukovany, která patří mezi pět nejlépe provozovaných elektráren na světě,“ popsala Natalia Sudlianková.  Při vernisáži si přítomní také připomněli letošní výročí třicet let provozu Jaderné elektrárny Dukovany. „Jaderná energetika je nedílnou součástí našeho regionu.  Doufáme, že se podaří postavit pátý blok v Dukovanech a tím tak zajistit pokračování energetického rozvoje v našem regionu,“ shrnul starosta Třebíče Pavel Janata.  „Díky jaderné energetice, která se začala v šedesátých letech perspektivně rozvíjet, se nám podařilo vybudovat kvalitní technické školy a průmysl. Máme zkušenosti s výstavbou jaderných elektráren a čeští odborníci i firmy patři ke světově uznávaným. Až čtyřicet procent elektřiny v Česku je z jádra a já pevně věřím, že tomu tak bude nadále,“ sdělil předseda Občanské bezpečnostní komise Aleš John.

Přílohy