Zachraň …

04.05.2020

Zatím se zdá, že na rozdíl od jiných zemí celkem úspěšně koronavirovou epidemii zvládáme. Platíme za to regulacemi, izolací a také výpadky v oblasti výroby i služeb, uzavřením škol, veřejných prostranství apod.


Epidemie kromě ohrožení našeho zdraví a ztrát životů tedy přináší a zejména přinese i sociální a ekonomické problémy, a proto by snahou nás všech mělo být dělat vše pro záchranu služeb, výroby a pracovních míst. Vláda se v tomto smyslu snaží pomáhat celou řadou vládních opatření. Některá lze považovat za více a jiná za méně povedená. Pravdou ale je, že se v této době spravedlnost, komu pomoci a komu ne, hledá velmi obtížně.

V podstatě náhodou jsem na Internetu narazil na akce „zachranpivo.cz“, „zachranhospodu.cz“ Jinými slovy se ukazuje, že si lidé v mnoha případech začali navzájem pomáhat sami.

A tak mě napadá, zda by nebylo možné, aby třeba na úrovni obcí a měst například třeba přímo z iniciativy vedení měst a obcí nemohly vzniknout jednoduché internetové portály se seznamem dnes v obci nebo městě uzavřených nebo jinak omezených obchodů a služeb, kterým je možné jednoduše platbou dopředu za v budoucnu poskytnutou službu či zboží pomoci. Občan, obyvatel obce, města, by na portálu nalezl informaci, jak si může dopředu objednat a zaplatit nejen pivo, ale třeba i budoucí jídlo v restauraci, poukázku na vstup do kina nebo do fitness centra nebo si dopředu zaplatit budoucí službu u kadeřnice, kosmetického salónu nebo si dopředu zaplatit masáž či nákup zboží v určité hodnotě apod.

Je mi jasné, že vše lze udělat pouze na dobrovolné bázi a že toto zaplacení (nákup) dopředu všech těch různých poukázek nebo voucherů na čerpání budoucích služeb nebo následný výběr zboží nebo vstupenek apod. není bez rizika. Každý, kdo si například koupí poukázku v ceně 400,- Kč na budoucí oběd v restauraci trochu riskuje, že restaurace již v budoucnu svůj slib schopna naplnit nebude. Ale je to o zkušenosti, místní znalosti a dobrovolném výběru a volbě každého z nás. Důležité je, aby možnost pomoci v této podobě existovala.

Samozřejmě je to jen nápad možnosti podpory, kterou někdo může zorganizovat a která bez spolupráce a zájmu dotčených živnostníků a dalších podnikatelů a ochoty občanů fungovat nebude. Příklady, že to jde, již existují.

Přílohy