Záleží na nás

26.01.2017

Za vánoční dárky jsme na konci roku 2016 utratili opět více než v roce předchozím. Obecně lze tedy říci, že se máme relativně dobře a že v mnoha našich domácnostech „hromadění věcí“ pokračuje.


Zároveň platí, že jsme to již 27 let především my sami, kdo si o způsobu svého života svobodně rozhoduje. Možná stojí za to také připomenout, že ne všichni lidé v naší zemi, a již vůbec ne na naší zeměkouli žijí v dostatku, velká část se dokonce neobejde bez pomoci a podpory.

I proto bych nám všem chtěl do roku 2017 kromě štěstí a zdraví popřát, abychom si dokázali více než doposud uvědomovat, že ke svobodě také patří odpovědnost.

Jestliže totiž nedokážeme přijmout za své, že odpovědnost musí být neodlučitelnou vlastností svobodného života, o svobodu postupně přijdeme. Svoji představu o „odpovědnosti“ nám totiž začnou ordinovat jiní.

Důvod bude jasný. O neodpovědně svobodně žijící občany je přece třeba se postarat. Je třeba přidat další regulace a pravidla a postupně ubírat svobody. Je třeba jasně stanovit, co a kde se smí a co a kde se nesmí. A nakonec je třeba najít – určit něco nebo někoho, kdo se o vše postará, zlo vymýtí a nastolí řád a pořádek. Že se to ještě nikdy nepovedlo a že následky byly katastrofální? Nevadí. Myšlenka je dobrá, tak proč to znovu nezkusit.

Na závěr si již jen dovoluji poprosit, aby můj novoroční text nebyl vnímán jako pesimistický. Naopak. Mým cílem bylo pouze upozornit, že přestože nemůžeme úplně všechno ovlivnit, pořád záleží především na nás a naší odpovědnosti, v jakém světě budeme v budoucnu žít. Přeji vám všem požehnaný rok 2017.

Miloš Vystrčil (ODS)
zastupitel Kraje Vysočina, senátor

Přílohy