Zástupci Zakarpatské oblasti Ukrajiny obdivovali krásy Prahy a debatovali v Senátu

07.10.2011

Prohlídka historických prostor Valdštějnského paláce, široká diskuze na různá témata a také procházka noční Prahou. Tak vypadalo úterý 4. října 2011 v podání čtyř vyslanců Zakarpatské oblasti Ukrajiny, kteří přijali pozvání od senátora Miloše Vystrčila.


Schůzka v Senátu Parlamentu České republiky s předsedou Regionální rady Zakarpatské oblasti Ivanem Balohou a jeho kolegy navázala na aktivity senátora coby bývalého hejtmana Kraje Vysočina.

Kromě předsedy Ivana Balohy, jehož funkce je srovnatelná s českým hejtmanem, se akce zúčastnili další tři jeho spolupracovníci: Mychajlo Popovyč (výkonný ředitel Úřadu Regionální rady), Ernest Nuser (ředitel Oddělení evropské integrace Zakarpatské oblasti státní administrativy) a Volodymyr Hoblik (zástupce předsedy oblastního úřadu).

Nejdříve si celá delegace společně se senátorem Milošem Vystrčilem prohlédla historické prostory Valdštejnského paláce Senátu a seznámila se s jeho dějinami. Stejně tak si vyslechla základní informace o fungování Senátu Parlamentu ČR.

Po úvodní exkurzi Senátu se zahraničními zástupci, jsme přistoupili k diskuzi na různá témata, kde došlo i na myšlenku o možné spolupráci Zakarpatské oblasti Ukrajiny s příznivci z řad senátorek a senátorů. Z obou stran bylo patrné, že možnou vzájemnou podporu berou všichni vážně a chtějí ji nadále rozvíjet. „Dosud neexistuje žádné uskupení přátel v Senátu s regionem v zahraničí. Bylo by to něco jedinečného a netradičního, " pochvaloval si po jednání senátor Vystrčil.

Za zmínku jistě stojí také neformální a hlavně srdečné setkání se senátory Petrem Pithartem, Petrem Pakostou, Pavlem Čáslavou a Janem Hajdou. Celou návštěvu České republiky zakončila zahraniční delegace prohlídkou noční Prahy.

Zakarpatská oblast byla založena 22. ledna1946 anachází se v jihozápadní části ukrajinských Karpat. Je ohraničená čtyřmi státy Evropské unie  - Polskem, Rumunskem, Slovenskem a Maďarskem - na ploše12 800 kilometrů čtverečních, což představuje zhruba dvě procenta z celkového území Ukrajiny. Území Zakarpatské oblasti obývá přibližně 1 250 000 lidí. Největší centrum - město Užhorod – má 116 tisíc obyvatel. Oblastí prochází důležité dopravní spojení Ukrajiny s ostatními evropskými zeměmi. Kraj se člení na 13 okresů a 11 měst, z toho 5 regionálního významu. Nachází se v něm také 19 městeček a 579 vesnic.

Přílohy