Zprávy ze Senátu: Úplně normální rodina

03.08.2011


 Úterý 2. srpna 2011 si budu asi již po celý život pamatovat. Díky paní poslankyni Janě Fischerové a další shodě náhod jsem měl totiž tu čest provázet při návštěvě Senátu a Poslanecké sněmovny amerického astronauta Andrew Jay Feustela s jeho manželkou Indirou a syny Arim a Adenem. Kromě poslankyně Jany Fischerové doprovázeli rodinu do Senátu ještě zástupce Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan a ředitel Amerického centra Miroslav Konvalina.

Protože jsem se zejména dříve o kosmonautiku a lety do vesmíru jako o jednu z populárnějších částí fyziky zajímal na návštěvu jsem se velmi těšil a byl jsem plný očekávání. Přestože jsme se nakonec o kosmonautice a výstupech do kosmu příliš nebavili, rozhodně jsem nebyl zklamán.

Asi kolem jedenácté hodiny dopoledne přišli na návštěvu Senátu dva velmi milí a skromní lidé se dvěma dospívajícími hochy, kteří se mimochodem po celou dobu návštěvy chovali po všech stránkách naprosto vzorně.

Manželka Andrew Feustela paní Indíra, která má českou matku pocházející od Znojma nás po celou dobu návštěvy udivovala nejen svoji velkou zvídavostí, ale i velmi dobrou češtinou. Osobně jsem si pak mohl ověřit, že i oba synové rozumí českým slovům „honem“ a „pojďte“.

Co se týká samotného tatínka. Nabyl jsem pocitu, že Andrew je skromný a přemýšlivý člověk. Zajímal se o náš způsob výchovy technických talentů a ptal se na naše nejlepší a nejznámější technické vysoké školy. Bylo vidět, že o vzdělávání a jeho způsobech hodně přemýšlí. Možná to bylo i ve vztahu ke svým synům. Neuměl jsem to přesně odhadnout. Na otázku, jak si udržuje svoji štíhlou atletickou postavu se smíchem odpověděl, že pije pivo a jí palačinky s malinami.

Hodina a půl vymezená k návštěvě uplynula strašně rychle. K populárnímu krtečkovi ani Písním kosmickým jsme se nakonec vůbec nedostali. Nestačil jsem se ani zeptat, jak se takový Hubblův teleskop ve stavu beztíže vlastně opravuje, co si Andrew myslí o současném pozastavení financování vesmírného programu USA a na spoustu dalších otázek, které jsem si připravil.

Přesto jsem byl atmosférou i obsahem celé návštěvy velmi potěšen. Znovu jsem si mohl ověřit, že skutečně významní či slavní lidé bývají při osobním kontaktu velmi zdvořilí, příjemní a skromní. Třeba to i u nás bude jednou ta standardní cesta k uznání a úspěchu.

Miloš Vystrčil, senátor

Přílohy