Podzim je období sklizně. Kromě akcí, které jsou veřejně známé, jako je například Země Živitelka pořádaná na českobudějovickém výstavišti nebo Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina na Masarykově náměstí v Jihlavě, má spousta z nás mnoho práce a vlastně takovou malou sklizeň každý podzim i doma.
Zejména na venkově, ale i v menších městech se sklízí ovoce a zelenina a zahrady se postupně připravují na zimu, podobně to mají chovatelé při zajišťování potravy na zimu.
Přirozeně se totiž pořád ještě většinově snažíme, abychom si alespoň část naší spotřeby vypěstovali na zahradě nebo třeba zajistili od souseda nebo kamaráda. Česnek, cibule, mrkev, petržel a někde pořád i brambory a stále častěji i různé bylinky jsou součástí našich zahrad a zahrádek.
Ne všichni si vypěstují všechno, to není reálné. Ale obecně je ta přirozená snaha si opatřit a spotřebovávat místní – regionální potraviny je moc důležitá. Je zdravé, přirozené a velmi prospěšné snažit se jíst místní potraviny a využívat vůbec místní výrobky. Je to zároveň pomoc místním zemědělcům, pěstitelům a potravinářům.
Rovněž je práce na zahradě nebo chovatelství velmi důležité i pro naše zdraví, jsou spojeny s fyzickou prací a pohybem, pokud jste tedy zahrádkáři nebo chovateli, potom díky za to. Jste prospěšní sobě i druhým.
Zveřejněno v říjnových číslech obecních zpravodajů v senátním obvodu 52 – Jihlava.