Benefice: patnáct tisíc pro nadané děti

06.01.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | autor: Jiří Varhaník


Program velmi vysoké úrovně nabídl první benefiční Novoroční koncert v chrámu sv. Kříže. Na podporu hudebně nadaných dětí ze sociálně slabšího prostředí ovšem vynesl „jen“ necelých šestnáct tisíc korun.

Jihlava - Hudebník a promotér Martin Javorský a senátor Miloš Vystrčil (ODS) se spojili jako pořadatelé premiérového Novoročního koncertu v Jihlavě s benefičním podtextem. Necelá stovka diváků, včetně pozvaných čelních představitelů magistrátu, se tak sešla večer na Nový rok v křížovém kostele, aby se stali účastníky pokusu o založení nové tradice podpory umělecky nadaných dětí.

Senátor Vystrčil: I v těžkém roce lze pomáhat potřebným

„Nápad byl Martinův, já se přidal. Na první den v roce se sluší trochu se zamyslet i zažít krásnou hudbu,“ vysvětlil v úvodu posluchačům Vystrčil. Většina lidí podle něho přemýšlí, jak nadcházející rok zvládne. „Ne vše bude zvládnutelné jednoduše,“ očekává senátor. Benefiční Novoroční koncerty podle něj mohou ukázat, že i přesto existují aktivity, které mohou pomáhat potřebným.

V tomto případě hodlají Javorský s Vystrčilem podpořit některé děti nadané zejména hudebním talentem. Přesná forma benefiční aktivity nebyla zatím podle Javorského stanovena, zřejmě by však komise odborníků měla vybírat vhodné dětské kandidáty k podpoře na základě přihlášek, které budou lidé moci posílat na speciálně založené webové stránky. Může jít např. o děti z dětských domovů nebo ze sociálně slabých rodin.

„Webovky pro přihlašování dětí budou spuštěny během ledna,“ řekl JL ve středu Javorský. Jihlavský koncert podle něho vynesl z dvousetkorunového vstupného celkem 15 650 Kč, přičemž pořadatelé předpokládali návštěvu kolem 200 lidí a výnos ke čtyřiceti tisícům. „Je to určité zklamání, tím spíše, že na stejný program přišlo v Telči 300 lidí a v Třešti byl stovkami diváků absolutně nabitý kostel sv. Kateřiny,“ připouští Javorský.

V Telči i Třešti ovšem koncert „zakoupila“ města a vstupné tak bylo jen kolem 100 Kč. „Poučili jsme se z toho a napříště v Jihlavě umožníme seniorům vstup za poloviční vstupné,“ avizuje Javorský. Na benefiční podporu dětí jde podle organizátorů už letos celý výtěžek ze vstupného. „Děkuji Martinovi Javorskému i všem jeho spolupracovníkům,“ dodal k tomu Vystrčil.

Skvělé výkony

Samotný Novoroční koncert v Jihlavě přinesl program a hudební i pěvecké výkony velmi vysoké úrovně. Předcházelo mu (bez benefičního podtextu) už odpolední úspěšné uvedení stejného koncertu v zaplněném kostele v Třešti. Po rychlém přesunu do Jihlavy zde aktéry hostil kostel Povýšení sv. Kříže. Nedávno rekonstruovaný interiér vytvořil i díky emotivnímu barevnému nasvícení skvělé prostředí.

Program uvedlo francouzskými a českými koledami výborné dámské vokální trio Triodam z Telče. První vrchol pak přinesl profesionálně provedný blok čtyř náročných vokálních skladeb v podání sedmičlenného ansámblu Many-men, v němž zpívá i pořadatel Javorský. Ten se pak postavil coby dirigent před třešťský dámský sbor Dam Dam choir a po vystoupení smyčcového Cordial string quartetu (autoři skladeb Corelli, Franck) také před aktéry provedení Pavlicovy mše Missa Brevis, kterou provázeli profesionální instrumentalisté.

S hudebníky a sborem provedli sóla sopranistka Lenka Marešová a tenorista Tomáš Krejčí. Novoroční koncert odměnilo publikum aplausem. Jako první hudební akce roku v Jihlavě nasadil koncert hned 1. ledna laťku velice vysoko (autoři děl Handl, Tučapský, Biebl, Tichota, Moore, Pavlica…). O dalším konkrétním vývoji benefičního projektu budeme v JL informovat.

Přílohy