Být rukojmím si Jourová nezaslouží

03.10.2014

Právo | Rubrika: Publicistika | Strana: 6 | autor: Lukáš Jelínek


Abychom zjistili, nakolik Věra Jourová v Bruselu uspěla, museli bychom slyšet i výkony dalších nominovaných eurokomisařů. Uspokojit čtyři výbory Evropského parlamentu není procházka růžovým sadem ani pro ostřílené harcovníky, natož pro začátečnici.

Kdyby Jourová dostala za úkol spravovat regionální politiku, mohla hýřit sebevědomím. S portfoliem, které zahrnuje všehochuťod spravedlnosti přes ochranu spotřebitele až po rovné příležitosti, se ale bude oťukávat ještě dlouho. Proto na ni mohou europoslanci pohlížet jako na ambiciózní studentku zkraje semestru. Analytici znalí kontextu poznamenávají, že byla připravená, snažila se vyhovět, její angličtina ušla.

Snad jen na otázky týkající se Babiše a střetu zájmů mohla být prý lépe nachystaná. Svěřit se s ignorováním Babišova byznysu a vírou, že ve střetu zájmu není, může působit jako podceňování problému. Zvlášť když jde o záležitost, jež hýbe i českou politikou.

Nepřekvapilo by, kdyby některé nepříjemné soudy podsouvala evropským poslancům, ale i think-tankům zdejší pravicová opozice. Také pražské ohlasy na vystoupení Jourové okatě korespondují s předvolebním rozložením politických sil.

Koaliční politici nabídli shovívavé hodnocení – byť první reakce byla vlídnější než druhá, poté co se k Jourové zdrženlivě postavil výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. K nim se, až na téma Babiš, přidali i zástupci TOP 09/STAN, kteří jsou stejně jako KDU-ČSL členy Evropské lidové strany, jež v Evropské komisi tvoří se socialisty a liberály koalici.

Ovšem ODS, trčící v opozici doma i v Evropě, si servítky nebere. „Jourová šanci promrhala. Byla absolutně nepřipravená a není zvykem, aby kandidát mluvil jen svým rodným jazykem,“ obul se do adeptky místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil. Předseda Petr Fiala dodal, že „výběr českého eurokomisaře byl od počátku nešťastný a nedůstojný politický obchod“ a že „evropská a zahraniční politika Sobotkovy vlády poškozuje zájmy ČR“.

Kdo by to byl čekal, že se občanští demokraté tak rychle otřepou a stanou se experty na odpovědnou evropskou a zahraniční politiku? Bohužel jejich kroky spíš vede svatá válka proti Babišovi – a v ní je Jourová pouhou obětí.
Není náhoda, že ačkoli podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka jednalo o příští ministryni Šlechtové předsednictvo hnutí celé hodiny, Jourovou s tipem na její nástupkyni nikdo neseznámil. Jourová prostě není Babiš. Možná i proto byla vyslána „na zkušenou“ do Evropy.

Pochopení pro ni aspoň má další z místopředsedů ODS, její známý z Vysočiny Miloš Vystrčil, který věří, že „Věra Jourová se ty věci naučí. Všichni víme, že to je poznat, jestli to z vás jde, protože to máte v sobě a dlouho jste to dělal, nebo proto, že jste se to učil a dáváte si pozor neudělat chybu.“ Na Jourové bylo podle něj znát, že nejistota ji vedla k obecnějším odpovědím.

„Já bych jí to nevyčítal, protože to je logické. Ona se připravovala, jak nejlépe uměla, a já si myslím, že potenciál na to, aby ty resorty, které jsou opravdu náročné, zvládla, má,“ uvedl jediný galantní d’Artagnan v družině modrých bojovníků.

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda připustil, že „v Evropském parlamentu probíhají různé půtky mezi frakcemi, takže je možné, že Jourová byla vzata za rukojmí kvůli nějakým širším politickým zájmům“. Věra Jourová přesto nevybouchla.

Na rozdíl od domácích kritiků, kteří v předvolební nouzi kolem sebe mlátí hlava nehlava.

Lukáš Jelínek (Autor je politolog)

Přílohy