Česko čeká jedna z posledních změn času

24.10.2020

jihlavske-listy.cz | Rubrika: Aktuality, Komentáře | Autor: -pab-


Pozor, v neděli si o hodinu přispíme. Po více než čtyřiceti letech má ale již za rok střídání času skončit.

V noci na neděli čeká Čechy opět změna času. Měla by být jednou z posledních. V neděli 25. 10. přejdeme na čas zimní. Hodiny se v noci posunou ze 3.00 na 2.00 hod. O hodinu si tedy přispíme.

Na jaře příštího roku se změní zimní čas na letní 23. 3. a dne 31. října 2021, kdy nastane opět čas zimní, pak střídání letního a zimního času oficiálně po více než čtyřiceti letech definitivně skončí. Stane se tak po rozhodnutí Evropského parlamentu.

Jednotlivé státy si samy určí, který čas zachovají nastálo. Premiér Andrej Babiš již dříve uvedl, že členové vlády preferují, aby v Česku zůstal zimní čas.

Stejného názoru je i předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Obecně jsem příznivcem života podle Slunce, tedy tzv. zimního času – tj. normálního středoevropského času,“ uvedl na dotaz JL.

Podle některých odborníků má střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí. A neplní ani svůj původní účel, tedy úsporu energií. Což potvrzují i zástupci velkých vysočinských podniků.

„Případná změna času na jeden by neměla pro naši společnost téměř žádný efekt v oblasti úspor energií,“ uvedl mluvčí firmy Bosch Diesel Tomáš Baloc.

S jeho slovy souhlasí i mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. „U nás je provoz 24 hodin denně, proto by u nás tato změna času neměla na spotřebu energie vliv,“ uvedla.

„Vzhledem k tomu, že úspora z letního času byla pouze v nákladech na osvětlení, a to se aktuálně překlápí do úsporných led svítidel, tak je úspora zanedbatelná,“ vyjádřil se k tématu Radim Rovner, předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy.

Pro info

• V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916.
• Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.
• Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979, po energetické krizi z mrazivého počátku tohoto roku. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců.
• Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.
 

 

https://www.jihlavske-listy.cz/clanek32128-cesko-ceka-jedna-z-poslednich-zmen-casu.html

Přílohy