Dva vzdálené příbuzné spojila politika a vznik nového kraje

12.08.2013

Mladá fronta DNES | 12.8.2013 | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: (vok)


JIHLAVA, TELČ - Zprvu to byli zcela obyčejní vzdálení příbuzní, kteří se nepřátelili ani nestýkali. Širokou rodinu dala dohromady až politika a vznik Kraje Vysočina.

František Dohnal a Miloš Vystrčil patřili od vzniku Vysočiny k sobě. Nejprve jeden dělal hejtmana a druhý jeho náměstka. Po čtyřech letech se role otočily. Vzájemná spolupráce jim fungovala na výbornou. Možná ale jen málokdo ví, proč tomu tak mohlo být. František Dohnal totiž byl s Milošem Vystrčilem příbuzný. „Naši dědové byli bratři,“ vysvětlil Vystrčil.

Jak však rychle dodal, žádný extra vztah mezi dvěma větvemi rodiny nepanoval. „Tyto příbuzenské vztahy jsme příliš nedrželi a do doby, než jsme se s Františkem Dohnalem před prvními krajskými volbami setkali, jsme se ani nepřátelili,“ poznamenal současný senátor.

Poprvé se podle Vystrčila osobně setkali v Telči v době, kdy byl Dohnal jihlavským primátorem. A úzkou spolupráci navázali až těsně před prvními krajskými volbami v roce 2000. Vystrčil jako lídr ODS, Dohnal jako jednička Čtyřkoalice.

Spojení jim vydrželo až do Dohnalova odchodu do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu v listopadu 2005. Jeho výsledkem byl vznik Kraje Vysočina, jak ho známe i dnes.

Přílohy