Éra Vystrčila skončila, ODS na Jihlavsku teď sází na Zigla

22.02.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: Jiří Jíra


O definitivní podobě kandidátky pro krajské volby se rozhodne na sněmu 31. března

Jihlavsko – Občanští demokraté na Jihlavsku mají nového kandidáta na hejtmana. Na regionální nominační sněm, kde vznikne kandidátní listina ODS za celou Vysočinu, bude o post krajské volební jedničky usilovat devětadvacetiletý Michal Zigl.

Definitivně tak končí éra, kdy byl krajským volebním lídrem Miloš Vystrčil. Se Ziglem půjde na nominační sněm, který se uskuteční na sklonku března, celá řada nových lidí. Senátor Vystrčil jako okresní (oblastní) trojka má nadále šanci zůstat krajským zastupitelem.

S výsledkem sněmu, tedy s tím, že on sám ze třetího místa bude pomyslně krýt záda Ziglovi a Martinu Hájkovi, který se stal dvojkou za Jihlavsko, byl exlídr Vystrčil spokojen. „Splnil jsem, co jsem slíbil. Říkal jsem, že bych rád pomohl novým kandidátům, což oblastní nominační sněm potvrdil. Sám usiluji o to být znovu zvolen řadovým zastupitelem,“ připomenul Vystrčil, který byl jedničkou ODS v krajských volbách třikrát.

Nyní začíná jeho roli přebírat Michal Zigl, jehož politická kariéra nabírá na obrátkách. Do loňského podzimu byl pět let řadovým členem ODS. První funkci získal loni v září, kdy byl zvolen do užšího vedení strany v Jihlavě, o pár týdnů později se dostal do čela občanských demokratů v rámci celého Jihlavska a na konci března půjde do boje o post krajského volebního lídra pro podzimní volby do krajského zastupitelstva. „Na regionální nominační sněm půjdu s cílem získat roli jedničky na kandidátce pro volby,“ prohlásil po pondělním oblastním nominačním sněm u ambiciózní Zigl.

Poraženým v pondělí zůstal Vítězslav Schrek, který byl jediným Ziglovým soupeřem v souboji o post nominační oblastní jedničky. „Jako osobní prohru to ale neberu, zkrátka taková byla vůle sněmu,“ řekl ke svému volebnímu nezdaru Schrek. Vzápětí neuspěl ani v souboji o pozici dvojky a pak už kandidovat nechtěl. „Pondělní porážku chápu jako velkou výzvu,“ dodal Schrek, který se tak bude nadále soustředit na práci v jihlavském zastupitelstvu.

Jeho nezvolení litoval i senátor Vystrčil. „Myslel jsem si, že na předních místech mohl být i Vítězslav Schrek. Jenže volby jsou o tom, že někdo vyhraje a jiný prohraje. A tyto volby byly rozhodně demokratické,“ doplnil Vystrčil. Jihlavsko nominovalo na regionální sněm, který 31. března schválí kandidátku pro krajské volby, devět lidí a dva náhradníky. Stejný počet míst mají při závěrečném formování kandidátky i ostatní čtyři okresy na Vysočině.

***

Kandidáti ODS

Kandidáti ODS Jihlavsko na regionální nominační sněm do krajských voleb: 1) Michal Zigl (Jihlava), 2) Martin Hájek (Smrčná), 3) Miloš Vystrčil (Telč), 4) Pavel Bárta (Polná), 5) Jan Tesař (Jihlava), 6) Zdeněk Faltus (Jihlava), 7) Roman Křivánek (Jihlava), 8) Stanislav Jirků (Brtnice), 9) Martin Leigeb (Třešť); náhradníci: František Strnad (Jihlava), Martin Vyoral (Dobronín).

Přílohy