Filip Zápotočný úspěšně překonává negativní prognózy a bojuje

03.04.2015

Jihlavské listy | Rubrika: Víkend JL | Strana: 19 | autor: Jiří Varhaník


Kresby jihlavského tvůrce Filipa Zápotočného ozdobily chodby parlamentního Senátu.

Autistický chlapec překonává negativní prognózy, které jej provázely.

Výstava třiceti kreseb dvaadvacetiletého Filipa Zápotočného s názvem „Můj svět“ zdobí od minulého týdne Chodbu místopředsedů parlamentního Senátu. Filip má diagnózu autismus. Jeho výsledky dokládají, že při správném vzdělávacím přístupu může i člověk, který neměl štěstí na zdraví, úspěšně bojovat s nepříznivou prognózou.
Vernisáží za účasti autora začala výstava 24. března. Akci zorganizoval senátor Miloš Vystrčil. „Symbolicky výstava probíhá v době, kdy si připomínáme Světový den porozumění autismu, který se slaví 2. dubna, a v době schvalování novely školského zákona, která je důležitým krokem na cestě k inkluzivnímu a kvalitnímu školství v České republice,“ říká Filipova maminka Dagmar Zápotočná.

Autistický mladík ozdobil obrázky Senát

S ohledem na synovo postižení se D. Zápotočná angažuje ve sdružení APLA-Vysočina (Asociace pomáhající lidem s autismem). Sdružení bylo založeno v roce 2004 rodiči dětí s autismem s cílem zajistit účinnou podporu problematice autismu na Vysočině.
Prioritně řešila tato organizace diagnostiku a vzdělávání dětí s autismem a systémovou poradenskou podporu, kterou mělo garantovat zřízení krajského školského koordinátora pro děti s poruchou autistického spektra. Následně se věnovala vybudování zařízení sociálních služeb pro děti a dospělé postižené autismem, mentálním a kombinovaným postižením, které s názvem Integrační centrum Sasov poskytuje sociální služby - denní stacionář, sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství.

Fotograf i kuchař/číšník

Právě Filip je podle Zápotočné se svými výsledky příkladem dobrého školního přístupu: „Jako dítě s autismem byl původně posuzován jako nevzdělavatelný,“ vysvětluje. Přesto absolvoval běžnou základní školu a nyní na běžné střední škole (OZS v Jihlavě, dříve SŠ obchodu a služeb) končí už druhý obor. Po oboru fotograf studuje obor kuchař/číšník.
„Filip měl prognózu, že nebude nikdy schopen psát. Dnes maluje, tvoří komiksy, publikuje ve školním časopise, a písmo má úhledné…,“ dodává Filipova maminka. Oceňuje, že novela školského zákona, která je ve fázi schvalování, významně podporuje i děti s výrazným postižením.
Právě vzdělávání v běžné škole se zdravými dětmi totiž podle Zápotočné pomohlo Filipovi dosáhnout jeho výsledků. „Na Vysočině máme v tomto ohledu výhodu v tom, že je tu i řada menších škol rozesetých po kraji. Ty jsou pro takovou integraci velmi dobrým prostředím a vzdělávaly děti s postižením už v dobách, kdy byla integrace v začátcích,“ uvažuje Zápotočná. Takové řešení podle ní umožňuje rodinám postižených dětí zvládnout situaci i ekonomicky.

Přijel celý autobus

Autorská výstava Filipa Zápotočného v Senátu navazuje na jeho prezentaci cca před deseti lety, kdy se na Krajském úřadě v Jihlavě zapojil do kolektivní výstavy dětí s autismem nazvané „Náš svět“. Od té doby se výrazně posunul. V samotné výtvarné tvorbě se dříve věnoval výlučně světu přírody, dnes se dostává i k lidským postavám. Zahájení výstavy se v Praze zúčastnilo na osmdesát účastníků. Přijeli Filipovi spolužáci ze základní i střední školy, ale i jeho vyučující z jihlavské školy Libor Fasora, Ludmila Šíchová nebo Jan Šmíd.
Jihlavská skupina hostů dorazila společně „dukláckým“ autobusem. Nechyběli Filipovi přátelé, podporovatelé problematiky autismu a zástupci neziskovek, dorazili šéf krajské hospodářské komory, rodinní příslušníci, ale třeba i hokejista Ondřej Malec.
V programu vernisáže byla komentovaná prohlídka Valdštejnského paláce, k pohodě přispělo kytarové vystoupení Filipova spolužáka ze školy, Jana Pažitného z Telče.
„Zdařilá akce se podle vyjádření účastníků velmi líbila,“ dodává Zápotočná. Filipovy pozitivní obrázky, instalované na malířských stojanech, vyvolaly pohodu a úsměv třeba i ve skupince čínských turistů, která v den vernisáže procházela Senátem. „Byla to jedna z možností vidět mravenčí úsilí, trpělivost, odhodlání ke změnám a přirozenou radost a krásu z vykonané práce, kterou Filip propojuje, spojuje a násobí… Cestou domů mě pak napadala, mimo jiné, slova klasika - bylo to krásné, uvolněné odpoledne…,“ ohlédl se za vernisáží jeden z pedagogů Libor Fasora.
„Je prima, že na vernisáži byli i vyučující z praktického výcviku. Např. paní Veselá, mistrová oboru kuchař, na akci pochvalovala dobrou volbu tohoto oboru pro autistického syna,“ dodává Zápotočná.
Další z pedagogů, paní učitelka Zahrádková, jako dobrovolnice už pátým rokem vede pro APLA-Vysočina kroužek vaření. „Aktuálně ve cvičných kuchyních OZS Jihlava učí vařit společně studentky střední školy sociální s mladíky, kteří jsou klienty APLA-Vysočina. I tyto studentky, které nejsou spolužačkami, se přijely na vernisáž podívat,“ oceňuje Filipova maminka.
Výstava v senátu potrvá do 7. dubna. Od účastníků dostal Filip řadu dárků, třeba láhev vaječného koňaku, knihu receptů a věnování od spolužáků a třídní učitelky Šíchové. Jeho zájmy a schopnosti totiž zdaleka nekončí jen malováním. Kromě jiného je také zdatný soutěžní kuželkář a šachista.

Přílohy