Jihlava by mohla mít sochu oslavující svobodu a boj za demokracii

25.05.2015

Zpravodajství ČTK | 14:29 | Rubrika: Kultura a zábava - Jihlavský kraj | autor: bjr


 Jihlava 25. května (ČTK) - Jihlava by letos mohla mít sochu oslavující svobodu a boj za demokracii. Instalaci skulptury v podobě svazku klíčů prosazuje Spolek pro navrácení sochy TGM do Jihlavy. Socha by mohla být umístěna v lokalitě odpočinkové zóny u Českého mlýna. Spolek by ji chtěl odhalit 17. listopadu. ČTK to dnes řekla předsedkyně spolku Marie Bohuňovská.


 "Pokud se nám cíl podaří splnit, bude to, pokud je nám známo, první podobný počin v České republice," uvedla Bohuňovská.

 Iniciátorem vytvoření sochy je senátor Miloš Vystrčil (ODS), autorem návrhu a realizace je sochař Radomír Dvořák. Spolek už uzavřel smlouvu na dodávku a strojové opracování kamene s firmou Granit Lipnice. "Klíče" by měly být vysoké 215 centimetrů včetně podstavce. Součástí je přívěsek v podobě lipového listu, jednoho ze symbolů české státnosti. Spojující kroužek bude z nerezu. Celkové náklady se pohybují kolem 300.000 korun. Spolek už má od sponzorů zhruba polovinu.

 Původní nápad umístit sochu mimo Jihlavu, aby pouť k ní připomněla náročnost cesty ke svobodě, změnil podle spolku mimo jiné zájem některých zástupců vedení Jihlavy o instalaci sochy přímo ve městě. "Socha by se nám líbila v lokalitě odpočinkové zóny u Českého mlýna. Důležitá je návštěvnost, a navíc toto místo umožňuje pořádání kulturních akcí a happeningů při různých příležitostech," uvedl Petr Palovčík z vedení spolku. Podle Bohuňovské by socha mohla být případně umístěna také poblíž silnice vedoucí z Jihlavy na Rantířov.

 Spolek už podle Bohuňovské splnil úkol vyplývající ze svého názvu. Sehnal peníze na výrobu kopie původní sochy T. G. Masaryka od Jaroslava Šlezingera, kterou v roce 1961 komunisté nechali odstranit a rozbít. Socha byla odhalena v roce 2011 v den vzniku samostatného československého státu v parku Jana Masaryka, nedaleko místa, kde původně stála. Jeho členové se ale podle Bohuňovské rozhodli dál pořádat akce upozorňující na nebezpečí totalit.

Přílohy