Jihlava může vyměnit lídra po osmi letech

28.02.2014

Krajské noviny | Rubrika: Kraj Vysočina / Olomoucký kraj | Strana: 15 | autor: Filip Appl


TÉMA

Komunální volby na Vysočině přinesou už za několik měsíců souboj mezi ostřílenými matadory komunální politiky a novými tvářemi, které se chtějí etablovat na místní úrovni. Vedle toho to bude také souboj velkých politických stran s malými subjekty, které sdružují nezávislé kandidáty. Asi největší otázkou voleb pak zůstává, zda obhájí svůj post, který zastává už přes sedm let, primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. ODS, za kterou kandidoval, totiž i nadále ztrácí voličské hlasy.

Alespoň tedy podle průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku. Ta ukazuje trend pozvolného propadu Občanské demokratické strany, která by dnes od voličů dostala zřejmě jen kolem šesti procent hlasů. Přitom v roce 2010, kdy se konaly zatím poslední komunální volby, se ODS těšila ještě poměrně výrazné podpoře. Umístila se zde v celkovém počtu získaných mandátů na třetím místě, když obsadila 252 zastupitelská křesla. Z ostatních politických stran zabodovala hlavně KDU-ČSL s 526 mandáty a ČSSD s 380 zastupiteli. Těsně za ODS se pak umístili komunisté s 248 mandáty. I na Vysočině se ale ukázalo, že lidé volí v komunálních volbách hlavně ty, které ideálně osobně znají. Většinu malých a středních obcí tak ovládli nezávislí kandidáti, když získali zhruba 4 400 zastupitelských křesel. Voliči na Vysočině se v těchto volbách ukázali jako ti nejdisciplinovanější. Volební účast zde byla zhruba o šest procent vyšší, než činil celorepublikový průměr. Volební účast byla silná hlavně v menších obcích. Naopak v Jihlavě přišlo k urnám pouze 37,69 procent voličů a v Havlíčkově Brodě něco přes 45 procent.

PŘÍPRAVY SE ROZJÍŽDĚJÍ Na letošní komunální volby se už velmi aktivně připravují jednotlivé strany. Ta na místní úrovni nejsilnější - KDU-ČSL - v těchto týdnech zpracovává kandidátní listiny. „V jednotlivých konkrétních obcích a městech v Kraji Vysočina probíhají výroční členské schůze, kde se výběru kandidátů a sestavování kandidátních listin věnují,“ řekl Krajským novinám tajemník krajské kanceláře lidovců Josef Dvořák. Podle něj už je v některých obcích vybráno, ale na zveřejňování je zatím ještě brzy. Prioritou budou komunální volby i pro sociální demokraty. „Jsou jakousi prověrkou organizačních schopností místního funkcionářského aktivu. Proto je třeba již v této době soustředit tomuto stěžejnímu tématu pozornost,“ říká Petr Krčál, předseda KVV ČSSD Vysočina. Strana bude obhajovat 403 mandáty z minulých voleb. Zaměřit se chce hlavně na občany větších obcí a měst, kterým chce nabízet zajímavý program. „Je vytvořena pracovní skupina, která má volební program na starost. Jde o odborníky, kterým je problematika našeho regionu vlastní. Pro náš domov chceme nabídnout to nejlepší,“ dodává Petr Krčál. Strana bude soupeřit pravděpodobně hlavně s hnutím ANO, které vletělo do českých politických vod jako uragán a hodlá se pořádně zabydlet i na komunální úrovni. Současné průzkumy tomu zatím nahrávají.

OBHÁJÍ VYMAZAL FUNKCI? Nejtěžší pozici bude mít na podzim ODS, která se v průzkumech pomalu potápí. Na druhou stranu má stále co nabídnout hlavně ve větších městech. V Jihlavě, kde vládne s ČSSD a KDU-ČSL, třeba zkušeného primátora Jaroslava Vymazala. Ten se může pochlubit realizovanými projekty, na které město mnohokrát získalo podporu z EU. Velkou akcí byla třeba stavba domova pro seniory Stříbrná Terasa za 107 milionů. „Otevření domova je splněním jednoho ze slibů, které město občanům dalo. Navíc se podařilo využít bývalý průmyslový objekt nedaleko centra města,“ uvedl primátor, který už potvrdil, že bude svůj post obhajovat. ODS chce zabodovat i v Havlíčkově Brodě, kde by mohl opět kandidovat starosta Jan Tecl. Kandidátky ale zatím nejsou hotové, stejně jako finanční plán kampaně. „Předpokládám, že na financování kampaní nebude ODS uvolňovat z centrálního rozpočtu žádné speciální prostředky. Určitě však bude obcím a městům nabídnuta organizační a programová podpora,“ uvedl předseda regionální ODS Miloš Vystrčil.

Do výsledků dozajista promluví i různá místní sdružení. V Třebíči na radnici mají například hned čtyři. Za které z nich bude kandidovat současný starosta Jan Heřman, se zatím neví.

Přílohy