Jihlavská polytechnika chce novou posluchárnu do tří let

21.02.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Michal Kolařík


Multifunkční posluchárnu za 130 milionů korun chce do tří let vystavět Vysoká škola polytechnická v Jihlavě. Nová budova s přednáškovým sálem pro 330 studentů je pro školu dosud nejzásadnější investicí.

JIHLAVA Dosud největší investice v dějinách Vysoké školy polytechnické v Jihlavě? Tou má být stavba nové víceúčelové posluchárny. Podle rektora Jakuba Novotného by nová posluchárna s 330 místy měla stát už v roce 2014 nebo o rok později. „To je hlavní cíl, který nyní z hlediska investic máme,“ řekl Novotný.
Právě posluchárna je totiž to, co nyní škole chybí nejvíce. Aula ve staré budově školy má pouhých sto míst. Škola tak musí využívat pronajatých prostor, které jsou pro výuku docela nevyhovující a navíc za vysoké nájemné. Nová posluchárna by měla vyrůst ve dvoře školy podél Tyršovy ulice.
Peníze na stavbu posluchárny už vloni v létě schválila vláda. Včetně projektových prací se bude jednat o 130milionovou investici hrazenou plně z peněz státního rozpočtu. Vysoká škola nyní jedná s ministerstvem školství o dalších fázích projektu. „Ministerstvu školství jsme sdělili stavební program a po jeho projednání se začnou rozjíždět výběrová řízení,“ plánuje Novotný. A právě současný ministr Josef Dobeš je jihlavské „polytechnice“ podle svých vyjádření velmi nakloněn.

Podle ministra Dobeše je škola bílou vránou

Ještě vloni vysoká škola s velkými plány propadla v žebříčku uplatnitelnosti absolventů. Letos se však dostala na polovinu loňských hodnot, a stala se tak „skokanem roku“.
Ministr školství Dobeš v nedávném rozhovoru pro ekonomický deník E15 nešetřil na adresu jihlavské „polytechniky“ chválou.
„Mě fascinuje jihlavská vysoká škola. Ta spolupracuje s klíčovými firmami v kraji a už dopředu má na určité bakalářské obory požadavky. Většina studentů v této škole končí bakalářem, protože je to praktická potřeba trhu práce v daném místě,“ uvedl ministr a dodal, že zatímco jinde chybí vazby na trh práce, „bílou vránou je jihlavská škola“.
Stavba posluchárny není jediný směr, kterým největší vysoká škola na Vysočině rozvíjí své ambice. Spustila projekt, pomocí kterého chce přilákat a udržet si vysokoškolské kapacity. „Jde o to, abychom získávali a udrželi tady kvalifikované lidi, kteří pomohou rozvoji vysokého školství a výzkumného potenciálu nejen vysoké školy, ale i regionu,“ vysvětlil Novotný.
Minulé úterý proto krajští zastupitelé za tímto účelem schválili „polytechnice“ dvoumilionový dar. „Škola potřebuje posílit v oblasti vyučujících, kteří jsou schopni vést a rozvíjet katedry, které už na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě fungují, a tyto prostředky by měly napomoci tomu, aby tito učitelé měli důvod a zájem v Jihlavě vyučovat,“ odůvodnil tento dar krajský zastupitel, senátor a také jeden z přednášejících na „polytechnice“ Miloš Vystrčil.

Vznikají nové laboratoře

„Bez kvalitních a škole loajálních vyučujících je kterákoliv vysoká škola jen formální a konkurenceschopnost ztrácející institucí. Pro VŠPJ je proto klíčové získávat a vychovávat akademické pracovníky s motivací a s perspektivou pracovat na rozvoji vysoké školy,“ dodal rektor Novotný.
Škola se podle jeho slov pokusí oslovit s žádostí o podporu i další instituce a soukromé firmy. „Jakou měrou se podaří fond zaplnit, od toho se odvíjí možnosti vysoké školy, jak se bude moci dál rozrůstat,“ dodal Novotný.
Ve stávající budově vysoké školy se nyní dokončují nové laboratoře pro zpracování signálu a multimédií. „Kolaudace prostor již proběhla, nyní je laboratoř postupně dovybavována zařízením,“ nastínil Novotný. Přestavba prostor byla hrazena z prostředků školy, vybavení laboratoří pak vyšlo na zhruba pět milionů korun a bylo hrazeno z česko-rakouského projektu. Další rozvoj školy, kterou aktuálně studuje zhruba 3 100 lidí, však zatím zůstane jen na papíře.

Další rozvoj je zatím v mlze

V dlouhodobějších plánech vysoké školy je i rozšíření areálu školy na pozemky bývalé nemocnice, které jsou nedaleko. Vyrůst by na nich měla především vysokoškolská knihovna i další zázemí. Půlmiliardová investice, na kterou už byly zpracovány urbanistické studie, je zatím kvůli financím u ledu. „Nová posluchárna je i z hlediska fungování školy nyní důležitější. Další plány jsou v mlze, v tuto chvíli není jasné, z jakých zdrojů by se druhá etapa rozšíření financovala,“ dodal rektor Novotný.

Přílohy