Krajští zastupitelé odsouhlasili nový osmimiliardový rozpočet

27.01.2011

Havlíčkobrodský deník, strana 5, Zpravodajství (čtk)


Jihlava - Kraj Vysočina bude v příštím roce hospodařit s celkovými příjmy a výdaji 8,591 miliardy korun. Na některé akce, zejména evropské projekty, si vypůjčí.

Z úvěru od Evropské investiční banky (EIB) vybere 375 milionů korun, dalších 100 až 200 milionů korun bude možná čerpáno z kontokorentního úvěru, uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Na akce dotované unií bude kraj potřebovat dohromady 1,2 miliardy korun. Krajský rozpočet pro rok 2011 schválilo včerejší krajské zastupitelstvo. „Je to dobrý a zodpovědný rozpočet,“ řekl Novotný. Krajská samospráva si pro příští rok ponechala skoro o čtyři pětiny vyšší rozpočtovou rezervu, která tak převýší čtvrt miliardy Kč. Novotný zdůvodnil tento krok tím, že kraj musí být připraven na případné dopady vládních škrtů. Peníze z krajské rezervy by mohly sloužit například pro potřeby integrovaného záchranného systému a pro zajištění personální stabilizace krajských nemocnic.

Opozice byla proti 

Zástupci opozičních lidovců a občanských demokratů návrh rozpočtu nepodpořili. Nevadila jim konstrukce rozpočtu ani čerpání úvěrů. Bývalý hejtman a nynější senátor za ODS Miloš Vystrčil poznamenal, že kraj hospodaří zodpovědně a jeho zadlužení není velké. Obě strany se ale odvolaly na dlouhodobý spor o počet uvolněných zastupitelů a s tím spojené výdaje.

Celkové zdroje i výdaje rozpočtu se v příštím roce zvýší o čtyři procenta na 8,591 miliardy korun. U příjmů z vybraných daní kraj očekává pouze jednoprocentní meziroční navýšení na 3,22 miliardy korun.

Největší díl v novém rozpočtu zaujímají tradičně přímé výdaje v krajských a obecních školách; kraj na tento účel očekává od státu skoro 3,7 miliardy korun. O rozdělování těchto peněz však krajská samospráva nerozhoduje. Na dopravu, která je druhou největší výdajovou kapitolou, kraj vyčlenil asi 1,5 miliardy korun.

Částka pro zdravotnictví v novém rozpočtu klesla o 15 procent na 330 milionů korun. Je to dáno tím, že letos měl kraj vyčleněno přes 55 milionů korun na úhradu poplatků za pacienty v nemocnicích. Proplácení poplatků se však zastavilo v polovině roku. Nový rozpočet také počítá se snížením výdajů krajského úřadu oproti letošku o dvě procenta na zhruba 260 milionů korun.

***

Jak bude kraj hospodařit

Celkem příjmy: 8,591 miliardy Kč

příjmy z daní:   3,22 miliardy Kč

úvěr od EIB :     103 milionů Kč

převod prostředků na evropské

projekty:      1,204 miliardy Kč

Celkem výdaje: 8,591 miliardy Kč

zemědělství:       73 milionů Kč

školství:      4,054 miliardy Kč

kultura:          154 milionů Kč

zdravotnictví:    329 milionů Kč

životní prostředí: 8,7 milionů Kč

doprava:       1,468 miliardy Kč

sociální věci:     98 milionů Kč

požární ochrana:  12,2milionů Kč

zastupitelstvo kraje: 52 milionů Kč

krajský úřad:     260 milionů Kč

regionální rozvoj: 94 milionů Kč

evropské projekty: 1,2 miliardy Kč

 

Region| Vysočina

Publikováno| Havlíčkobrodský deník; Zpravodajství; 05

Publikováno| Jihlavský deník; Zpravodajství; 05

Publikováno| Třebíčský deník; Zpravodajství; 05

Publikováno| Žďárský deník; Zpravodajství; 05

Publikováno| Pelhřimovský deník; Zpravodajství; 05

Přílohy