Krutý rok pro kuřáky: zdražení a další zákazy

03.01.2017

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Téma | Strana: 4 | autor: (alx)


Češi se od poloviny padesátých let pořádně rozkouřili: ročně ze 67 krabiček na hlavu až na nynějších 100.

Přestat kouřit je jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Letos českým kuřákům v jeho dodržení paradoxně výrazně pomůže stát.
Od neděle podražila krabička cigaret zhruba o jednu korunu.
Už několik týdnů jsou v trafikách k dostání jen ty s odpornými obrázky.
A od konce května si kuřáci zřejmě nezapálí v téměř žádné hospodě.

VÍC NEŽ V 50. LETECH

Snaha státu vystrnadit lidi s cigaretami „na periferii“ a zdražovat jim jejich vášeň je patrná už několik let. Je dosavadní boj účinný? Zajímavé údaje nabízí Český statistický úřad a analýza projektu Česko v datech, kterou má Deník exkluzivně k dispozici.
V roce 2015 (poslední s ucelenými údaji) vykouřili Češi (včetně batolat, dětí a nekuřáků) v průměru 2010 cigaret na hlavu, tedy přes sto krabiček.
Ukazuje se tak, že je spotřeba oproti polovině padesátých let výrazně vyšší: v roce 1955, kdy statistici začali tento údaj sledovat, vykouřili Češi na hlavu 1337 kusů cigaret.

SPOTŘEBA VS. RECESE

K největším nárůstům přitom docházelo v dekádách, které přinášely výrazné společenské změny – tedy v šedesátých a devadesátých letech minulého století.
„Od roku 2007 jsme mohli sledovat neustálý mírný pokles spotřeby cigaret, který se zastavil o šest let později. Na vině je jak hospodářská recese, tak změna životního stylu,“ říká Zuzana Lhotáková, marketingová manažerka SAS Institute, který se na analýze údajů projektu Česko v datech podílí.

KOUŘÍME JAKO CHORVATI

Co se týče počtu kuřáků, přesné údaje neexistují. Záleží na tom, kolik se jich v průzkumech ke své neřesti přizná. Tuzemští zdravotní experti pracují s 27 procenty kouřících mužů a 21 procenty žen.
O poznání méně milosrdná data vykazují statistici z Eurostatu. Podle nich kouří 35 procent mužů a 22,6 procenta žen.
Když se srovnáme s dalšími zeměmi Evropské unie, dostaneme se v podílu kuřáků na dělené sedmé místo spolu s Chorvaty.

O KOLIK ZDRAŽILY

Přestože od neděle krabička cigaret zdražila kvůli vyšší spotřební dani o 1,10 až 1,20 koruny, pořád si jich lidé budou moci pořídit víc než na sklonku socialismu.
Sparty, jejichž ceny dlouhodobě sledují statistici, budou stát zřejmě přes 93 korun. V roce 1989 se Sparty daly pořídit za 14 Kčs.
Když se ale jejich cena přepočítá na průměrný hrubý plat, na konci komunismu si lidé z něho mohli dopřát 226 krabiček.
Na začátku letošního roku to je – i po zdražení – zhruba 293 krabiček.

JAK VYDĚLÁ STÁT

Kdo na neřesti kuřáků nejvíc vydělává? Nebudeme-li brát v potaz náklady na léčbu nemocí způsobených kouřením, je to státní pokladna. Ta dostane z ceny každé krabičky na spotřební dani a dani z přidané hodnoty přes 76 procent, tedy ze zmíněných Spart zhruba 70 korun.
Kolik stát nakonec skutečně vybere, bude záležet na definitivní podobě protikuřáckého zákona, který schválili poslanci a který zamířil do Senátu.
Původně měla vyšší spotřební daň podle návrhu státního rozpočtu přinést do státní pokladny 3,3 miliardy korun navíc.
Jenže v důvodové zprávě k protikuřáckému zákonu se odhaduje, že spotřeba tabákových výrobků by po jeho schválení mohla klesnout o pět procent. To by znamenalo pro státní pokladnu výpadek 2,2 miliardy. Na druhou stranu by se ale zase ušetřilo na zdravotní péči 700 milionů korun.

***

Cigarety v Česku

Spotřeba cigaret (na osobu v ks)

Kolik krabiček Spart za průměrný plat

Pozn.: Jde o zjednodušený výpočet, který má ukázat vývoj trendu. Počítá s hrubou (nikoli čistou) mzdou v daném roce. Pro srovnání jde o akceptovatelné zjednodušení.

Zdroj: ČSÚ, Eurostat, Česko v datech, dopočty Deník Data

Senátoři, jak budete hlasovat o zákonu proti kouření v restauracích a proč?

Jaroslav Větrovský
senátní obvod Tábor

Se zákonem jsem se zatím seznámil jen velmi zběžně, ale předpokládám, že ho podpořím. Jsem odjakživa sám nekuřák a fandím sportu a zdravému životnímu stylu. Myslím, že počet kuřáků zejména mezi mládeží je alarmující, a proto regulaci podporuji.

Jiří Šesták
senátní obvod Č. Budějovice

Zatím nevím. Definitivně se rozhodnu, až si poslechnu odbornou argumentaci předkladatele i odpůrců.

Karel Kratochvíle
senátní obvod Písek

Zákon jednoznačně podpořím. Sám jsem nekuřák a vím, jak je nepříjemná návštěva restaurace, kde se kouří. Špatně se tam dýchá a oblečení načichne kouřem. Problémy mají rodiče, pokud chtějí jít s dětmi na oběd a není poblíž nekuřácká restaurace. Za liché považuji nářky, že zákaz vyžene lidi z hospod. Určitý problém mohou mít malé vesnické hospody, kam jsou lidé zvyklí večer zajít na pár piv a přitom si zapálit cigaretu.

Tomáš Jirsa
senátní obvod Č. Krumlov

Jako nekuřák budu hlasovat proti. Zákon je měkký a schází mu kontrolní mechanismy a pokuty za nedodržování. Budu navrhovat, aby všude byly kamery a kontrolní úřad tak zjistil, zda někdo nekouří. Rovněž je on-line možné posuzovat, zda hospodský nenalévá podnapilým, jak zákon nařizuje. Míru podnapilosti pak určí příslušný úředník u monitoru a případně vyšle na místo kontrolní orgán. Blbost, co? Jako celý zákon o zákazu kouření!

Milan Štěch
senátní obvod Pelhřimov

Zákon bych v současné chvíli podpořil. Ale ještě budu bedlivě sledovat diskuse, které se před schvalováním zákona rozvinou o případných dopadech na prosazení zákona o zákazu kouření v restauracích. Chci vědět, jak moc by takový zákaz případně ovlivnil podnikání. A chci slyšet argumenty pro i proti.

Miloš Vystrčil
senátní obvod Jihlava

Ještě s tím nejsem do detailu seznámený, dostali jsme ho do Senátu o svátcích. Sám jsme nekuřák a prosazuji, aby se nekouřilo tam, kde se podává teplá strava. Ale pokud člověk provozuje restauraci ve svém objektu a sám, případně s rodinou, tak by měl mít možnost se rozhodnout, zda se zde bude kouřit. Něco jiného je, když je vlastníkem objektu třeba stát, ten si může dát podmínku o nekouření. Jsem proti paušálnímu zákazu.

Přílohy