Miloš Vystrčil: Němcová dopadla lépe, než Václav Klaus ml.

27.10.2017

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 5 | autor: pab


Podle výsledků voleb získali nejvíce preferenčních hlasů šéf ANO miliardář Andrej Babiš a představitel ODS Václav Klaus mladší.

Mnohá česká média měla své povolební články postavené na tomto faktu.

Jenže počet preferenčních hlasů závisí na velkosti Kraje, který daný kandidát zastupuje. Jak Babiš, tak Klaus kandidovali v Praze, kde měli možnost získat mnohem více preferenčních hlasů, než například kandidáti na Vysočině.

Upozornil na to v pondělí na tiskové konferenci místopředseda a vysočinský šéf ODS Miloš Vystrčil.

Přepočítal, že v předchozích parlamentních volbách v Praze tehdejší lídryně ODS Miroslava Němcová uspěla mnohem více, než Václav Klaus mladší v letošních volbách, na což média neupozornila.

"Zjistil jsem, že paní poslankyně Němcová před čtyřmi roky, což bylo v roce 2013, kdy ODS získala v Praze 11,99 % hlasů, dostala 26 tisíc preferenčních hlasů, což je 38 % ze všech voličů. To znamenalo, že ji volil každý dva a půltý volič," vysvětlil Vystrčil.

Klause, kterého letos zakrouzkovalo 22.635 osob, upřednostilo 22,82 % voličů ODS v Praze. V Praze přitom letos ODS dostala 16,22 % hlasů.

Podle Vystrčilových propočtů, s ohledem na velikost volebních okrsků, překonal letos Klause mladšího například i lídr vysočinské kandidátky ODS Jan Tecl. A to i přesto, že nakonec skončil na druhém místě.

"Přepočítal jsem si výsledek pana starosty Tecla v Havlíčkově Brodě na Prahu, a zjistil jsem, že získal 26 tisíc preferenčních hlasů, což je o čtyři tisíce více, než získal Václav Klaus junior," dodal Vystrčil.

Přílohy