Na zdanění náhrad si stěžuje 42 senátorů

22.05.2019

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana 2 | Autor: — Josef Kopecký


Senátoři se rozhodli podat ústavní stížnost na zákon o zdanění finančních náhrad církvím. „Pod stížností je nyní 42 podpisů senátorů,“ řekl šéf senátorů KDU-ČSL Petr Šilar na společné tiskové konferenci lidovců a občanských demokratů. Mezi stěžovateli jsou i tři členové senátního klubu ČSSD Miroslav Antl, Jaromír Strnad a Pavel Štohl a členové klubu Senátor 21. Stížnost pošlou do konce týdne. 

Zákon navržený komunisty přitom prosadili spolu s KSČM právě poslanci ČSSD, hnutí ANO a SPD Tomia Okamury. 

„Je to v rozporu s principem právní jistoty. Stát něco ukradl, teď to církvím vrací a současně říká, odveďte z toho něco státu. Považujeme to za něco zcela nepřijatelného,“ řekl ke zdanění náhrad církvím předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Přirovnal to k tomu, jako kdyby policie vypátrala zloděje automobilu, vrátila ho původnímu vlastníkovi, ale stát by pak původně okradeného nutil platit daň za to, že mu bylo vráceno to, co mu bylo ukradeno. 

Šéf senátního klubu ODS Miloš Vystrčil označil zákon za podvod na voličích od těch stran, které ho prosadily, protože vědí, že ho Ústavní soud zruší. „Tento zákon považujeme za velkou hanebnost,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Podle ní zdanění církevních restitucí vytváří velkou právní nejistotu. 

Zákon schválený za bývalé vlády Petra Nečase počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se nemohly vydat, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Zákon také přinese odluku státu a církví. Příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Přílohy