Nervozita roste. Nad osudem elektrárny se dál vznáší otazník

30.05.2014

5plus2 | Strana: 2 | autor: Hana Jakubcová


Dostaví stát pátý blok dukovanské elektrárny, nebo ji naopak uzavře? O možných důsledcích diskutovali politici a zástupci obcí z okolí jaderného zařízení.

PRAHA, DUKOVANY / „Politruci se nás před desítkami let neptali a jaderné zařízení nám tady postavili. Zvykli jsme si. A teď chceme vědět, co bude dál,“ shodli se zástupci vesnic z okolí dukovanské jaderné elektrárny (EDU) na semináři v Senátu.
Ten byl věnovaný ekonomickým a sociálním důsledkům, které by mohlo způsobit uzavření velkého zdroje elektřiny.
K tomu by mohlo dojít po roce 2030, pokud by stát nepřikročil k dostavbě pátého bloku EDU. Nervozita v regionu roste. Stát zatím nedokázal jasně říci, kam bude směřovat. Vláda pouze vyhlásila, že nebude dostavovat Temelín.
Představitelé firem i starostové vesnic a měst chtějí co nejdříve vědět, zda by mohlo zastavení plánů s Temelínem znamenat, že se dá přednost Dukovanům. „Nejistota je pro lidi na Dukovansku strašná,“ konstatoval senátor Miloš Vystrčil. „Nabídka lidí z Vysočiny - stavte u nás - má cenu zlata,“ dodal v Senátu Vystrčil.
Kromě starostů Rouchovan, Náměštěnad Oslavou nebo Třebíče přijel na seminář i předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš. „Do elektrárny má povolen vstup celkem 4 054 lidí. Z toho je 1 153 kmenových zaměstnanců, zbytek jsou pracovníci dodavatelských firem. Celkem 60 firem a dva tisíce živnostníků je přímo navázaných na elektrárnu. Jsou to tak zásadní čísla, že její zavření by mohlo způsobit sociální kolaps celého regionu,“ řekl.
Univerzita Karlova spolu s Energetickým Třebíčskem zpracují během tohoto a příštího roku důkladný průzkum, co by to znamenalo, kdyby nastaly následující tři různé scénáře: provoz elektrárny by byl ukončen, nebo by byl zachován stávající výkon, či by začalo budování nového výrobního bloku. Dosud nikdo v České republice průzkum tohoto typu a rozsahu nedělal. Průzkum by ukázal, jaký dopad by mělo odstavení „továrny“ takového rozsahu na obyvatelstvo.
Dukovany jsou zvláštní v tom, že jsou na periferii desítky kilometrů od jiných velkých zaměstnavatelů. Na semináři zazněl i názor, že lidé na pomezí Vysočiny se drží příliš vzadu. Měli by přemýšlet nad použitím tvrdších metod, jaké při jeho utlumování využívají třeba zaměstnanci Dolu Paskov.

Nabídka lidí z Vysočiny -stavte u nás - má pro Česko cenu zlata...

Přílohy