Nová ODS: navenek povinný optimismus, uvnitř nejistota

20.01.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Antonín Viktora


O chybách předchůdců se na kongresu mlčelo. Vůli donedávna nejmocnější strany k záchraně před úplným zánikem má signalizovat kompletní výměna vedení. Ani kongres nezměnil některé zajeté postupy, jako je politikaření při volbách.

Nebylo překvapením, že občanští demokraté na svůj kongres do Olomouce nepozvali Petra Nečase. Překvapivé však bylo, že se v projevech o hlavním původci pádu ODS téměř nemluvilo.
O expředsedových kiksech se zmínil pouze jediný řečník. Svérázný senátor Jaroslav Kubera je shrnul pomocí košilatého přísloví. „Když se postaví, rozum se zastaví. Pouze dodávám, že ne vždy to vede k pádu vlády,“ rozesmál Kubera sál v hotelu Clarion.
Nový šéf strany Petr Fiala naopak Nečasovi (stejně jako Mirku Topolánkovi a Václavu Klausovi) veřejně poděkoval za práci, kterou pro ODS odvedl. Demonstroval tak, že ve straně začíná panovat nová kultura.
Absence tématu Nečas by mohla ukazovat, že se ODS už přestává zabývat svou minulostí a skutečně začíná znovu. Jak to však u této strany bývá, je to trochu složitější. Co kongres prozradil o ODS na začátku pro její existenci zásadního roku 2014?
Zvolení profesora Petra Fialy za nového předsedu se očekávalo a naplnilo. Miroslava Němcová s vítězstvím nepočítala a snaha dalšího protikandidáta, europoslance Edvarda Kožušníka, vyzněla komicky. „Ruku na srdce: kdo z nás měl na minulém kongresu dost odvahy zatáhnout za onu pomyslnou záchrannou brzdu? Ti, kdo se o to alespoň pokusili, byli nakonec nedůstojně odejiti se stigmatem trafikant,“ hájil Kožušník trhaným hlasem rebely, kteří předloni na podzim odstartovali poslední velkou krizi strany.

Staré a starší tváře

Dobrá zpráva: Těch, kteří si stejně jako on přejí návrat k politice Mirka Topolánka, už je v ODS zanedbatelné minimum.
Horší zpráva: Ani pod novým předsedou nezmizelo politikaření a výměnné obchody s hlasy mezi silnými regiony, což se ukázalo při volbě zbytku vedení.
„Je jich víc, nemá to cenu, navrhneme z legrace Martina Kubu a odejdeme se někam opít,“ byl během voleb slyšet rozčilený hlas jednoho z podporovatelů neúspěšného Jiřího Pospíšila.
Výsledkem byl odchod všech starých tváří z vedení ODS, ale v některých případech je nahradily tváře ještě starší. Platí to například o už skoro zapomenutém Evženu Tošenovském a ještě více o bývalém starostovi Prahy 1 Filipu Dvořákovi, který zůstal členem výkonné rady.
U dvou europoslanců - Tošenovského a Zahradila - i jejich příznivci spekulují, zda cílem těchto politiků nebylo hlavně zajistit si první místa na kandidátkách do letošních evropských voleb.
„Jsem s místopředsedy celkem spokojena, u Evžena Tošenovského mám obavu, zda si najde dost času se straně věnovat,“ uvažuje například Miroslava Němcová.
Zda bude nové vedení schopné ODS restartovat, se ukáže až v příštích měsících.
„Zvolili jsme nové vedení, upravili stanovy, ale to nejpodstatnější je, že ODS získala novou energii, nový impulz, a ode dneška se už nebude zabývat svými vnitřními problémy, ale znovu začne aktivně oslovovat veřejnost,“ sliboval nový předseda, který se vehementně snažil šířit kolem sebe dobrou náladu.

Záchrana nejistá

Jasnější vizi kromě Fialy nabídl z nových místopředsedů jen Martin Kupka, který se jako bývalý mluvčí ODS chce věnovat práci s médii. Jinak se všichni noví šéfové shodli na tom, že je třeba „zaměřit pozornost na komunální volby, začít kritizovat nově vzniklou vládu a nabízet vlastní, lepší řešení problémů“. Co si pod těmito frázemi představit, konkrétněji nevysvětlili.
„Kongres dal najevo především vůli po změně, aby restart občanských demokratů začal s novými lidmi ve vedení. To je hlavní zpráva, která by měla putovat k veřejnosti,“ shrnul celé víkendové dění Kupka.
ODS se zcela jistě začala měnit. Ani delegáti kongresu však při odjezdu z Olomouce nedokázali odhadnout, kdy začne fungovat jako opoziční strana a zda to povede k její záchraně.

FAKTA Noví místopředsedové Do vedení ODS se nedostal nikdo z toho předchozího. A také ani jedna žena.

Jan Zahradil (50), 1. místopředseda Respektovaný europoslanec. Jako velkoměstský liberál, který byl u založení ODS, může oslovit právě liberální voliče. Nikdy se neušpinil ve skandálech, naopak veřejně vystupoval velmi kriticky vůči regionálním kmotrům ODS.

Evžen Tošenovský (57) Další europoslanec kdysi v levicovém regionu vyhrával volby, byl primátorem Ostravy i hejtmanem Moravskoslezského kraje. Má však i škraloup: vydělával miliony v dozorčí radě Bakalovy firmy OKD.

Martin Kupka (38) Bývalý mluvčí kraje, ministerstva, vlády i ODS je dnes starostou Líbeznic. Politik s pověstí slušňáka, který prý neřekne sprosté slovo, míří na kultivované voliče.

Miloš Vystrčil (53) Senátor, exstarosta Telče a bývalý hejtman Kraje Vysočina je ve svém kraji populární. Na voliče může jít s humorem - často ODS vyčítá, že se chová křečovitě a bez velkorysosti.

Martin Novotný (42) Poslanec a primátor Olomouce vzešel z Mladých konzervativců, kde si ho vyhlédl Ivan Langer. Později se rozešli ve zlém. V boji o místopředsednický post porazil starostku Drahomíru Miklošovou, ve vedení tak chybí žena.

Přílohy