O registru smluv bude Senát rozhodovat 22. října

29.09.2015

Zpravodajství ČTK | 17:33 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 29. září (ČTK) - O uzákonění povinnosti úřadů zveřejňovat smlouvy v centrálním registru bude Senát rozhodovat 22. října. Termín dnes stanovil senátní organizační výbor. I když zákon o registru schválila Sněmovna hlasy poslanců ze všech stran vyjma KSČM, část senátorů má výhrady k podobě předlohy, která zavádí řadu výjimek z navrhované povinnosti.

 Kritizoval to mimo jiné předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS), podle něhož výjimky svědčí o tom, že zákon nebyl dobře připraven. Horní komora tak patrně vrátí návrh poslancům s úpravami na základě expertních stanovisek, shodují se předsedové senátorských klubů ČSSD a ODS Petr Vícha a Jaroslav Kubera.

 Předloha předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná. Pod normu, jež míří k posouzení do Senátu, budou spadat smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty. Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl.

 Nesouhlasné reakce vyvolává také novela o cestovním ruchu, podle níž by pojišťovny měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře v plné výši a cestovní kanceláře by mohly nahrazovat pojištění proti úpadku bankovní zárukou. Pojišťovny s povinností hradit nároky klientů i nad sjednaný limit nesouhlasí. Ministerstvo pro místní rozvoj na úpravě trvá, argumentuje ochranou spotřebitele.

 Snadnější cestu k přijetí bude mít novela zákona o podpoře regionálního rozvoje, která má především zlepšit pravidla podpory rozvoje regionů a čerpání evropských peněz. Předloha také upravuje postavení Centra pro regionální rozvoj ČR jako služebního úřadu.

 První kolo projednávání čeká na senátorský návrh, jehož cílem je zrušení autorských poplatků za lidové písně. Pokud by tato novela byla přijata, folklorní kapely a soubory by nemusely platit autorské poplatky za produkci lidových písní, jejichž autor je neznámý. Předloha by měla také zbavit pořadatele folklorních akcí povinnosti vyplňovat formuláře Ochranného svazu autorského.

Přílohy