ODS chce vyhrát ve více než třech senátních obvodech

07.08.2014

Zpravodajství ČTK | 16:20 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 7. srpna (ČTK) - Opoziční ODS by chtěla v podzimních senátních volbách zvrátit poměr sil v horní komoře, aby ČSSD neovládala všechny ústavní instituce. Chce kvůli tomu získat víc než tři mandáty, které obhajuje. Novinářům to dnes řekli představitelé strany.


 "Naším cílem samozřejmě je zvrátit ty poměry v Senátu, aby tvořil ústavní pojistku a také protiváhu Poslanecké sněmovně v situaci, kdy levice obsadila všechny funkce, prezidentem počínaje," uvedl předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

 Přiznal, že naplnění tohoto cíle nebude jednoduché, protože ODS není v optimální kondici. "Její ptáček má to křídlo trošku pochroumané," podotkl Kubera s odkazem na logo strany. Věří ale, že lidé, kteří nyní protestně hlasují pro narychlo sestavená hnutí vrátí svou přízeň tradičním stranám.

 Cílem ODS v senátních volbách je podle místopředsedy strany Miloše Vystrčila vyhrát ve více než třech pražských obvodech,. kde mandát obhajuje. Připomněl, že kvůli netříštění voličských hlasů pravice se strana dohodla s TOP 09 na vzájemné podpoře kandidátů v osmi obvodech. ODS podle dohody nepostavila své zástupce na Vyškovsku, Přerovsku a Rychnovsku a ve hře tak má 25 kandidátů včetně Prahy 10, kde budou v září doplňovací senátní volby. V říjnu na ně navážou standardní volby ve 27 obvodech.

 Financování kampaně i její podoba bude podle Vystrčila z velké části na jednotlivých kandidátech, strana jim přispěje 100.000 korunami. Adepti na senátory ale bude spojovat důraz na hodnoty, jimiž jsou "rodina, zdraví a slušnost", dodal Vystrčil.

 Ke kandidátům patří bývalý královéhradecký primátor a europoslanec Oldřich Vlasák, někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček nebo sesazený ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek, který ve své kampani využil brouky druhu Ips senatorus, tedy postavy oblečené do kostýmů kůrovce, s nímž se šumavský park potýká. Mají podle Mánka prosit voliče, aby bývalého ředitele parku "odvolili" co nejdál ze Šumavy, tedy do Prahy do sídla horní komory parlamentu.

 Ze senátorských adeptů ODS se představil také starosta Vlčnova Ivo Pijáček, který kandiduje na Uherskohradišťsku. Chce se zasazovat mimo jiné o státní podporu podnikání na vesnicích. "Není možné, aby stát podporoval zahraniční investory a nadnárodní korporace nebo velké české firmy, a na drobné řemeslníky poněkud pozapomínal," uvedl Pijáček. "My nejsme žádní umaštění automechanici," prohlásil.

 V říjnových volbách bude ČSSD obhajovat vítězství ve 23 z 27 obvodů, komunisté v jednom - na Znojemsku. TOP 09 se pokusí znovu vyhrát v zářijových doplňovacích volbách, které se konají kvůli zvolení Jaromíra Štětiny do Evropského parlamentu.

Přílohy