ODS dál povede Fiala, strana je připravena opět vládnout

17.01.2016

Zpravodajství ČTK | 14:49 | Rubrika: Politika - Ostravský kraj | autor: vpl


 Ostrava 17. ledna (ČTK) - Občanskou demokratickou stranu (ODS) dál povede Petr Fiala, rozhodli delegáti kongresu strany, který dnes skončil v Ostravě. Poprvé má strana v úzkém vedení dvě ženy: první místopředsedkyní se stala místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija, řadovou místopředsedkyní delegáti zvolili starostku Obrnic na Mostecku Drahomíru Miklošovou.


 Občanští demokraté tak následují ostatní parlamentní strany, které do svého vedení v poslední době zvolily alespoň jednu ženu. V posledních dvou letech ODS ženu v čelních funkcích neměla. Dalšími místopředsedy jsou Martin Kupka, Evžen Tošenovský a Miloš Vystrčil, všichni na těchto pozicích byli i dosud. Delegáti dnes také zvolili členy výkonné rady, rozhodčí komise, kontrolní a revizní komise.

 Fiala řekl, že ODS vyšla z kongresu jako posílená strana, která chce a je schopna opět vládnout. Strana podle něj má voličům co nabídnout, usiluje o zjednodušení daňového systému, podporu drobných podnikatelů a ochranu národních zájmů. Na kongresu zněla silná kritika současné vlády, jejíž politika je podle občanských demokratů založena na omezování osobních svobod, vychovávání, kvótách, regulaci a příkazech.

 "Jsme dobrou alternativou proti Sobotkově a Babišově socialisticko-populistické vládě, která pořád omezuje individuální svobodu, ztěžuje podmínky pro podnikání a nevede naši zemi dobře třeba i z hlediska zajištění bezpečnosti a národních zájmů," řekl Fiala.

 Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu řekl, že ho vyděsilo, když Fiala prohlásil, že ODS je připravena opět vládnout. Vláda ODS byla podle Sobotky katastrofa. Také hnutí ANO podle Andreje Babiše ve vládě napravuje to, co lidem vlády ODS způsobily.

 "Jestli třeba pan premiér říká, že je vyděšen z toho, že Občanská demokratická strana chce opět vládnout a chce se stát hlavní politickou silou v zemi, tak my mu všichni říkáme, že má být z čeho vyděšen, protože my to myslíme vážně," řekl v závěrečné řeči na kongresu Fiala.

 Prezident Miloš Zeman dnes v rozhovoru pro server Blesk.cz řekl, že ODS má větší šanci stát se vedoucí stranou pravicové opozice než TOP 09. "Dával bych jí větší šanci než TOP 09, což je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili od lidovců a druhého ze Strany zelených," řekl Zeman. Narážel tak na Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

 Cílem ODS v podzimních krajských a senátních volbách je podle předsedy strany rozbít nynější všeobecnou vládu levice. Fiala řekl, že by byl rád, kdyby ODS získala v podzimních volbách zpět některé z krajů.

 Kdysi nejsilnější vládní strana má nyní zhruba 14.800 členů, což je ve srovnání s rokem 2010 méně než polovina. V Poslanecké sněmovně má ODS 16 mandátů. Podle průzkumů preferencí by v případných volbách nyní strana získala zhruba 8,5 procenta, podle některých průzkumů i deset procent.

Přílohy