ODS hledá „chlapa s gulami"

23.11.2015

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Adéla Paclíková


Petr Fiala bude za dva měsíce obhajovat post předsedy ODS. A straníci už k němu hledají „zlého muže“, který akademickému předsedovi bude nahrávat.


Tomu, koho teď občanští demokraté hledají, se za časů Mirka Topolánka často říkalo „chlap s gulami“.
Vedle akademického předsedy Fialy by straníci rádi viděli dvojku, která pro něj bude fungovat jako jakási rozbuška.
„Za současné vedení se nestydíme, ale je to nuda. Petr Fiala je fajn, ale potřeboval by k sobě dvě tři rozbušky, nějaké rozehrávače. Jinak je to moc profesorské, jsme příliš sterilní. Politika je přece někdy také zábava,“ hodnotí dnešní vedení v čele s Fialou jeden z členů ODS.
Za dva měsíce budou občanští demokraté po dvou letech volit nové vedení. Petru Fialovi za tu dobu konkurent nevyrostl, zato se očekává zápas o posty místopředsedů. Jejich nevýhodou je, že snad až na starostu Líbeznice Martina Kupku či europoslance Jana Zahradila jsou téměř neviditelní.
A tak se hledají náhradníci.
Petr Fiala jako politik říká, že politiku omezenou na bonmoty a urážky soupeřů nemá rád a dělat ji nebude. Petr Fiala jako politolog přiznává, že takový zlý muž by se hodil. A vlastně tak vystihuje i situaci ve své straně, kdy občanští demokraté nevolají po Fialově odchodu, ale jeho vylepšení onou dvojkou.
„Já jsem zcela vědomě a záměrně ale i svou povahou takový ten kultivovaný politik západního střihu, což je má obrovská výhoda dlouhodobá. Ale samozřejmě v mediální politické debatě, jaká je dnes, nemusí krátkodobě zasahovat všechny vrstvy,“ říká předseda Fiala.
Ví však, co by své straně – být politickým poradcem – doporučil. „Řekl bych: Vedle toho Fialy kdybyste měli ještě nějakého ranaře, který by něco vypálil a pan profesor by to pak kultivovaně shrnul, měli byste to výborné. Rada je to dobrá, jenže takového člověka nevyberete, ten buď je, nebo ne. Nemyslím si, že by takový člověk byl nutný, ale pokud to tak kolegové pociťují, tak se jim nedivím,“ říká Fiala.
Casting, který v ODS před lednovou volbou nového vedení strany běží, však zatím onu superhvězdu, jež vedle akademického předsedy pomůže značku modrých akčně zviditelňovat, nevygeneroval. A tak se této role snaží chopit ti, kteří se tak vidí, alespoň podle ohlasů z vnitřku strany, spíše sami.
V Praze 4 si tak nominaci na místopředsedu vyjednal „poslanecký skokan“ Marek Benda, který se ve Sněmovně drží už dlouho. „Má to více rovin – už nejsme vládní stranou a v médiích nemáme takový prostor. Přesto pocit, že chybí ODS zlí mužové, je v členské základně ODS poměrně silný. Kdybych takové lidi v ODS jednoznačně viděl, tak bych možná o své kandidatuře nepřemýšlel,“ říká poslanec Benda.
Jeho nominace však některé straníky v Praze rozlítila. Ač Benda se svými preferenčními hlasy dokáže suverénně přeskakovat a s přehledem uspět ve volbách, někteří spolustraníci jej vidí jako politika, který se do vedení „nové“ ODS hnát neměl.

Štěkat jako zlý pes neumím

Sám Fiala si svůj tým místopředsedů chválí. „Fungujeme jako tým. Jsme jednotní, ale samozřejmě to, jak jsou členové spokojení s prací jednotlivých místopředsedů, se teprve ukáže,“ říká Fiala. K volání straníků se však například Kupka staví jednoznačně: „Mě nikdo nenaučí štěkat jako zlého psa, protože mi to není vlastní,“ glosuje místopředseda, který se chce zanedlouho ucházet o nominaci ve středních Čechách. A tady se mu rýsuje soupeř. Poslanec Adolf Beznoska, který na sebe před pár lety upozornil, když si coby bývalý učitel obesílal své žáky dopisem, v němž je žádal o preferenční hlasy.
Teď s vizí „jsem jiný typ politika než pan Fiala“ chce zkusit zabodovat na středočeském sněmu. „Mám nominace z okresů. Není to sice jisté, ale vypadá to, že zkusím kandidovat. Za poslední dva roky máme stále kolem sedmi až devíti procent v průzkumech, takže tam žádný progres není. Mám nápady, jak to změnit. A navíc by se jinak rétoricky zdatný člen vedení hodil, což je jeden z důvodů, proč to chci zkusit,“ říká Beznoska.

Opatrně s radikálními názory

Sociolog Daniel Prokop z agentury Median si myslí, že strategie více tváří by ODS pomohla. Nakonec i TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem a dvojkou Miroslavem Kalouskem na ni vsadila. Podle Prokopa by však „dvojka“ k Fialovi neměla být příliš radikální v názorech.
Zároveň bude pro ODS při získávání dalších voličů důležité, jak dopadne takzvaná elektronická evidence tržeb, kterou prosazuje ministr financí Andrej Babiš.
„ODS má asi dvacetiprocentní podporu mezi OSVČ. Takže tomuto tématu by se měla hodně věnovat. Zároveň by pro ODS bylo chybou vystupovat emotivně proti islámu a uprchlíkům. Pohybují se na tenkém ledě. Pro voliče ODS nejsou obhlídky drátů to, co chtějí, spíše chtějí slyšet o opatřeních, jaká se mají zavést,“ hodnotí analytik Prokop.
Fiala si však pochvaluje, že zatímco v prvním období svého úřadování musel řešit spíše krizový management ve své ekonomicky zbídačené straně, teď má prý více možností se věnovat získání ztracených voličů.
„V prvním roce jsem prakticky všude odpovídal na otázky vnitřní kondice ODS. Dnes tyto dotazy nepadají. Lidé se ptají na naši politiku, co si myslíme o vládě, co nabízíme za řešení. To signalizuje změnu a že se nám daří,“ chválí se předseda. Sám však přiznává, že cíl, který si stanovil – tedy aby ODS byla znovu nejsilnější na pravici – je ještě daleko. Zato blíž je lepší ekonomická situace strany. Fiala očekává, že letos bude mít kladný hospodářský výsledek ve výši třiceti milionů korun. „Je to obrovská změna. Za loňský rok jsme byli ve ztrátě. Nezastírám však, že hospodářský zisk máme proto, abychom se vyrovnávali se závazky z minulosti. Hodně členů a podporovatelů přispělo a začínají se objevovat i sponzoři,“ dodal Fiala.

***

Vedle toho Fialy kdybyste měli ještě nějakého ranaře, který by něco vypálil a pan profesor by to pak kultivovaně shrnul, měli byste to výborné.

Kdo chce s Fialou vést ODS

Marek Benda - Poslanec Marek Benda patří v parlamentu mezi matadory. Při posledních volbách do Sněmovny se z desátého místa kandidátky „proskákal“ výš a coby čtvrtý získal opět poslanecký mandát. Ve své domácí ODS v Praze 4 si nyní vyjednal nominaci na místopředsedu.

Martin Kupka - Mart Starosta obce Líbeznice o chce znovu kandidovat na místopředsedu ODS, kterým byl zvolen na kongresu pře před dvěma lety v Olomouci. Patří sice k výraznějším z místopředsedů, ale ve středních Čechách, kde bude zanedlouho usilovat o nominaci, se mu rýsuje protikandidát.

Miloš Vystrčil - Někdejší hejtman na Vysočině a současný senátor Miloš Vystrčil chce v lednu obhájit post místopředsedy ODS. Do vedení strany byl zvolen před dvěma lety. Pro lednový kongres zatím získal nominaci na Vysočině. "Jakkoliv si nominace z Vysočiny vážím, protože je to mé domácí sdružení, ještě nezaručuje, že se mi podaří znovu se místopředsedou stát, řekl Vystrčil.

Adolf Beznoska Poslanec z Mladé Boleslavi se chce utkat o nominaci na místopředsedu ODS ve středních Čechách se svým stranickým kolegou st Martinem Kupkou. Má již několik nominací z okresů.

Přílohy