ODS na Vysočině přišla o krajského šéfa

31.10.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava | Strana: 12 | autor: Jana Pechová


ODS na Vysočině přišla o krajského šéfa. Europoslanec Ivo Strejček rezignoval poté, co od delegátů regionálního sněmu neobdržel jednoznačnou podporu pro nominaci na post místopředsedy. V kuloárech se ale šušká o mnohem důležitějším důvodu: ODS je prý v rozkladu a její část se připravuje k odchodu do nové strany.
To, že regionální sněm podpoří na místě předsedy ODS Petra Nečase a na postu první místopředsedkyně Miroslavu Němcovou, se totiž víceméně předpokládalo. Mnohem zajímavější byly nominace oblastí na další místopředsednický post a zástupce regionu ve výkonné radě.
Ivo Strejček se například ucházel pouze o nominaci do funkce prostého místopředsedy ODS, o místo ve výkonné radě usiloval šéf jihlavského sdružení Jan Tesař. Tyto kandidáty však podpořilo jen Třebíčsko, ostatní oblasti doporučily delegátům podpořit i do funkce prostého místopředsedy Miroslavu Němcovou a do výkonné rady Miloše Vystrčila.
Do výkonné rady byl nakonec vyslán Miloš Vystrčil. Miroslava Němcová bude kandidátkou Vysočiny i pro funkci prostého místopředsedy. Tuto volbu však provázel největší zvrat. V tajném hlasování totiž získala Němcová stejný počet hlasů jako Strejček. Ten ale uvedl, že nominací dvou kandidátů by Vysočina zbytečně tříštila síly, a kandidaturu stáhl. Vzápětí svolal regionální radu a rezignoval na funkci krajského předsedy.
„Žádal jsem oblasti o podporu nominace s tím, že ODS by měla udělat viditelnou změnu. Pokud tedy nemohu být jejím nositelem, musím být změnou sám,“ vysvětlil Strejček na tiskové konferenci.
Miloš Vystrčil nato zdůraznil, že Strejčka k rezignaci nikdo nevyzýval. A nekomentovala to ani Miroslava Němcová.

Přílohy